Τοξικοί άνθρωποι: Κάνουν κακό στην υγεία μας!


Έχεις συναντήσει ποτέ κάποιον τοξικό άνθρωπο στο κοντινό σου οικογενειακό περιβάλλον, στη δουλειά σου ή στον κοινωνικό σου περίγυρο; Αν δεν σου έχει τύχει είσαι πολύ τυχερός. Οι τοξικοί άνθρωποι είναι παντού και το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ότι αντλούν όλοι σου την ενέργεια και δοκιμάζουν τα όριά σου. Σου κάνουν σιωπηλό πόλεμο νεύρων χωρίς να το αντιληφθείς και για αυτό δεν τους αναγνωρίζεις εύκολα. Υπάρχουν όμως κάποια σημάδια που θα σε βοηθήσουν να τους εντοπίσεις και να τους απομακρύνεις από τη ζωή σου το συντομότερο δυνατό, για το καλό σου.


Οι τοξικοί άνθρωποι είναι χειριστικοί. Λειτουργούν ώστε να πάρουν αυτό που θέλουν από τους άλλους. Χρησιμοποιούν τους ανθρώπους για να φτάσουν τους στόχους τους όποιοι και αν είναι αυτοί. Αυτά που θέλεις εσύ δεν έχουν καμία σημασία καθώς δεν υπάρχει καμία ισότητα σε αυτή τη σχέση.

Είναι επικριτικοί. Να έχεις πάντα τα μάτια και τα αυτιά σου ανοιχτά στην κριτική που δέχεσαι για τον εαυτό σου, για όσα κάνεις και όσα δεν κάνεις. Γενικά μπορούν να σε "ψέλνουν" από το πρωί μέχρι το βράδυ. Ποτέ δεν αναφέρουν τον εαυτό τους και θα πουν ψέματα αν αυτό τους εξυπηρετεί.

Δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη. Αντιθέτως, προβάλλουν τα συναισθήματά τους πάνω σου. Εάν προσπαθήσεις να επισημάνεις αυτή τη συμπεριφορά τους, είσαι χαμένος από χέρι , γιατί υπερασπίζονται έντονα την άποψή τους και δεν αναλαμβάνουν  καμία ευθύνη για οτιδήποτε και αν έχουν κάνει.

Δεν ζητούν συγνώμη. Θεωρούν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για να το κάνουν, σιγά μην απολογηθούν κιόλας, επειδή ότι και εάν συμβεί είναι λάθος κάποιου άλλου. Σε πολλές περιπτώσεις, αν και προσπαθούν κάθε σχέση να εξυπηρετεί τις ανάγκες τους, θέλουν να κερδίσουν την συμπόνια και την προσοχή και  το "παίζουν"  θύματα.

Είναι ασυνεπείς. Αλλάζουν απόψεις, στάσεις ανάλογα με το τι θέλουν να επιτύχουν ή τι θέλουν να κάνουν και φυσικά ξέρουν να είναι ευγενικοί όταν θέλουν κάτι από εσένα.

Σε κάνουν να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σας. Δυσκολεύονται να ασχοληθούν με τα θέματά σου, προφανώς επειδή δεν ενδιαφέρονται για όσα σε απασχολούν. Θυμήσου, ότι είναι χειριστικοί. Επικεντρώνονται στα προβλήματα όχι στις λύσεις.

Δεν ενδιαφέρονται, δεν νοιάζονται και δεν είναι υποστηρικτικοί σε όσα είναι σημαντικά για εσένα. Στην πραγματικότητα, τα καλά πράγματα που συμβαίνουν σε εσένα τραβούν την προσοχή από πάνω τους και από τους στόχους τους. Πρόσεξε τους ανθρώπους που συνεχώς τονίζουν τα λάθη σου. Δεν θα χαρούν ποτέ με τα όμορφα πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή σου.

Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω θέλουν να ασχολείσαι με τα προβλήματά τους ΣΥΝΕΧΕΙΑ. Θέλουν να τους λυπάσαι και να νιώθεις υπεύθυνος για όσα τους συμβαίνουν. Από τη στιγμή που θα τους βοηθήσεις μια φορά, αναπόφευκτα αυτό θα ξανασυμβεί. Αυτό που πραγματικά θέλουν είναι συμπόνια και υποστήριξη, και ξέρουν καλά πως να δημιουργήσουν ένα δράμα (drama queen) για να τα κερδίσουν.

Οι τοξικοί άνθρωποι σε στραγγίζουν συναισθηματικά. Μετά από κάθε συνάντηση νιώθεις εξάντληση, απογοήτευση και θυμό. Μην εξαντλείς τον εαυτό σου δίνοντας συνεχώς στους άλλους χωρίς να παίρνεις τίποτα πίσω. Σε επηρεάζουν αρνητικά, και για αυτό καλό θα ήταν να περιορίσεις ή καλύτερα να κόψεις κάθε επαφή μαζί τους. Ο χρόνος σου και η ενέργεια σου είναι πολύτιμα για τη δική σου ζωή. Μην είσαι υπερβολικά πρόθυμος να δίνεις συνεχώς γιατί στο τέλος δεν θα μείνει τίποτα για εσένα.

Πρόσεξε ιδιαίτερα τους ναρκισσιστές τοξικούς ανθρώπους. Αυτοί θέλουν να έχουν τον έλεγχο για κάθε κατάσταση, και αυτό σημαίνει ότι ελέγχουν και εσένα. Απαιτούν την προσοχή σου και προσπαθούν να σε πείσουν ότι έχεις ανάγκη την παρέα τους (ψέμα…). Σύμφωνα με το δικό τους τρόπο σκέψης ξέρουν τα πάντα καλύτερα από εσένα. Είναι πάντα σωστοί και εσύ λάθος. Και είναι ανάγκη να κάνεις όσα σου λένε, είσαι απλά ένα πιόνι. Αυτοί οι τοξικοί άνθρωποι δεν σου αφήνουν καθόλου χώρο και ίσως να σε απομονώνουν από τους γύρω σου.

Οι σχέσεις στις μέρες μας είναι πολύπλοκες και ίσως να μην είναι εύκολο να διακρίνουμε τους τοξικούς ανθρώπους. Πολλές σχέσεις, ιδιαίτερα οι οικογενειακές , είναι πιο δύσκολες καθώς δεν είναι εύκολο να κλείσεις την πόρτα και να πεις αντίο. Οι τοξικοί άνθρωποι ρουφάνε όλη σου την ενέργεια, σου χαλούν τη διάθεση, κλέβουν το χαμόγελο και τη χαρά από τη ζωή σου, μην τους το επιτρέπεις. Αν  νιώθεις άσχημα με τον εαυτό σου ως αποτέλεσμα της σχέσης σου με κάποιο άλλο άτομο, είναι η στιγμή να συζητήσεις και να λύσεις το θέμα. Μπορεί οι άλλοι να μην είναι πρόθυμοι να αλλάξουν, αλλά εσύ μπορείς. Η δική τους συμπεριφορά δεν είναι δικό σου πρόβλημα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου