Mascne: Πού οφείλεται αυτή η μορφή ακμής και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε;

 

Η πανδημία του κορωνοϊού έφερε πολλές αλλαγές στη ζωή μας. Μία από αυτές είναι και η υποχρεωτική χρήση μάσκας. Πολλοί άνθρωποι και ιδιαίτερα οι γυναίκες παρατηρούν ότι βγάζουν σπυράκια στην περιοχή που καλύπτει η μάσκα. Δεν έχει σημασία αν κάποιος είχε πριν ακμή ή αν είχε τέλειο δέρμα, η ακμή που οφείλεται στη χρήση μάσκας ή αλλιώς mascne (mask+acne)  είναι  μια ατυχής  παρενέργεια της καθημερινής χρήσης της μάσκας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλοι θα εμφανίσουν αυτόν τον τύπο ακμής. Πιο επιρρεπή είναι τα άτομα που ήδη έχουν θέματα ακμής.


Η ακμή γενικά είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση και αυτό το γνωρίζουν καλά όσοι την έχουν αντιμετωπίσει στη ζωή τους. Αν όμως περιποιείστε σωστά το δέρμα σας και πλένετε τη μάσκα σας μετά από κάθε χρήση, τότε μπορείτε να περιορίσετε την εμφάνιση των ενοχλητικών σπυριών. Το δέρμα του κάθε ανθρώπου είναι ξεχωριστό και αντιδρά διαφορετικά στις συνθήκες.

Τι προκαλεί την mascne;

Όπως και με την συνήθη ακμή, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν έξαρση: το μη σωστό πλύσιμο της μάσκας, το πλύσιμο με σκληρά απορρυπαντικά, το υλικό της μάσκας ή το πόσο συχνά φοράμε μάσκα.

Η μάσκα κρατά τα σταγονίδια του στόματος ώστε να μην διασπείρεται ο Covid-19 (ή άλλοι ιοί). Αυτός είναι και ο σκοπός της χρήσης της αλλά αυτό σημαίνει ότι παγιδεύονται σε αυτήν υγρασία και βακτήρια, τα οποία έρχονται σε επαφή με το δέρμα. Η μάσκα παγιδεύει την υγρασία και έτσι δημιουργείται ένα περιβάλλον που ευνοεί το βακτήριο της ακμής.

Αν δεν πλένετε τη μάσκα σας, τα βακτήρια συνεχίζουν να εισχωρούν στο δέρμα σας. Από την άλλη πλευρά το πλύσιμο με σκληρά απορρυπαντικά μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση σπυριών, καθώς πολλά απορρυπαντικά μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα. Αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που είναι επιρρεπείς στο άγχος, τότε η πανδημία από μόνη της προκαλεί έντονο στρες. Το στρες όμως αποτυπώνεται στο δέρμα μας, και έτσι εμφανίζονται τα σπυράκια.

Αντιμετώπιση της mascne

Μπορείτε να επενδύσετε σε κάποιες μάσκες καλής ποιότητας , τις οποίες θα πλένετε μετά από κάθε χρήση.  Διαφορετικά επιλέξτε τις μάσκες μιας χρήσης, όμως αυτό επιβαρύνει το πορτοφόλι σας και το περιβάλλον. Ακόμη και αν φοράτε μάσκα μιας χρήσης , μην φοράτε την ίδια όλη μέρα. Αλλάξτε μάσκες ώστε να μην συσσωρεύονται τα βακτήρια και εισχωρούν στο δέρμα.

Αν κάνετε μακιγιάζ καθημερινά, αποφύγετε να χρησιμοποιείτε πολλά προϊόντα στην περιοχή που καλύπτει η μάσκα, είναι μια καλή ευκαιρία να επικεντρωθείτε στην ανάδειξη των ματιών σας. Μην ξεχνάτε να πλένετε το πρόσωπο σας, να το ενυδατώνετε και να μην το παρακάνετε με την απολέπιση. Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι ο συχνός καθαρισμός εξαφανίζει την ακμή, όμως το αποτέλεσμα είναι να αφυδατώνετε την επιδερμίδα σας και να βγάζετε περισσότερα σπυράκια. Ακόμη και αν έχετε λιπαρό δέρμα , είναι σημαντικό να ενυδατώνετε το δέρμα σας. Το ενυδατωμένο δέρμα αποτρέπει την εμφάνιση της ακμής και των σημαδιών της γήρανσης.

Καλό είναι να πλένετε το πρόσωπό σας πριν βάλετε τη μάσκα και αφού την βγάλετε.  Χρησιμοποιήστε ήπια καθαριστικά που θα απομακρύνουν τη λιπαρότητα αποτελεσματικά. Αν έχετε δέρμα με τάση ακμής ή πολύ λιπαρό, χρησιμοποιήστε ένα καθαριστικό με σαλικυλικό οξύ που ελέγχει την παραγωγή σμήγματος και απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, ώστε να μην φράσσουν οι πόροι του δέρματος.

Μπορούμε λοιπόν με λίγη προσοχή να αποφύγουμε την εμφάνιση της ακμής αλλά και να είμαστε προστατευμένοι!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου