Πως θα γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου

 

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι είναι αυτό που σε εμποδίζει να επιτύχεις όσα επιθυμείς; Πολλές φορές είμαστε σκληροί με τον εαυτό μας, στην πραγματικότητα οι πιο αυστηροί κριτές. Όμως, αυτό αποτελεί εμπόδιο για την προσωπική μας εξέλιξη, την αυτοβελτίωση και την επιτυχία μας.



 
Σίγουρα οι επιτυχημένοι άνθρωποι προσπαθούν καθημερινά να βελτιώνουν τον εαυτό τους. Όμως, ποια είναι τα βήματα για να φτάσεις πιο κοντά στην επιτυχία;

1. Θέσε τα όριά σου

Κάθε φορά που λες "όχι" σε μια άλλη δουλειά, απορρίπτεις μια πρόσκληση για φαγητό για να φροντίσεις τον εαυτό σου, θέτεις υγιής όρια ώστε να χτίσεις υγιείς σχέσεις με τους άλλους και με τον εαυτό σου. Παίρνεις το χρόνο που χρειάζεσαι για να δεις τις ανάγκες σου σε μια φιλία, σε μια ρομαντική σχέση, στη δουλειά. Κάθε όριο που θέτεις είναι σημαντικό για εσένα, για αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Αν δεν έχεις συνηθίσεις να θέτεις τα όριά σου , στην αρχή θα νιώσεις λίγο άβολα και θα χρειαστείς λίγο χρόνο να προσαρμοστείς.

2. Κράτα τις υποσχέσεις που δίνεις στον εαυτό σου

Όλοι μας κάνουμε θυσίες για τους άλλους ανθρώπους. Ωστόσο, αν έχεις μάθει μόνο να δίνεις χωρίς να παίρνεις , τότε αυτό έχει κόστος. Μπορεί για παράδειγμα να έχεις υποσχεθεί στον εαυτό σου ότι θα σταματήσεις να βλέπεις Netflix ώστε να κοιμάσαι περισσότερο ή να κάνεις διαλογισμό κάθε πρωί αντί να τρέχεις να πάρεις καφέ. Οτιδήποτε και αν είναι αυτό που έχεις υποσχεθεί στον εαυτό σου, πρέπει να το τηρήσεις. Έτσι, θα ενισχύσεις την αυτοπεποίθησή σου και την εμπιστοσύνη στον εαυτό σου.
Ποιο είναι το μυστικό για να καταφέρεις να τηρήσεις τις υποσχέσεις προς τον εαυτό σου; Πρέπει να είσαι ρεαλιστικός με κάθε δέσμευση.
 
3. Άφησε πίσω σου τις περιοριστικές πεποιθήσεις

Όλοι μας έχουμε κάποιες λανθασμένες περιοριστικές σκέψεις και πεποιθήσεις που λέμε στον εαυτό μας και μας κρατούν πίσω. Για παράδειγμα, "Δεν είμαι αρκετά όμορφη", "Δεν θα βρω ποτέ τον κατάλληλο σύντροφο". Οι εμπειρίες της ζωής, οι φόβοι τροφοδοτούν αυτές τις ασυνείδητες προκαταλήψεις.
Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να αναγνωρίσεις αυτές τις περιοριστικές πεποιθήσεις και να ανακαλύψεις τις αιτίες πίσω από αυτές ("Ο φόβος με προστατεύει από την απόρριψη και την αποτυχία;"). Η αμφισβήτηση των περιοριστικών πεποιθήσεων θα σου δώσει κίνητρο να τις αλλάξεις. Πώς θα γίνει αυτό; Μπορείς να ξεκινάς τη μέρα σου με θετικές δηλώσεις όπως για παράδειγμα, "Είμαι αρκετός", "Αξίζω την αγάπη".



 
4. Δείξε στον εαυτό σου συμπόνια

Σίγουρα μιλάς στους καλύτερους φίλους σου με ευγένεια και συμπόνια, ειδικά όταν αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Αλλά όταν εσύ κάνεις κάποιο λάθος ή αποτυγχάνεις , φέρεσαι στον εαυτό σου με ευγένεια; Ίσως στις περισσότερες περιπτώσεις να είσαι σκληρός. Αν όμως δείξεις στον εαυτό σου την ίδια κατανόηση, υποστήριξη και αγάπη που δείχνεις στους φίλους σου όλα μπορούν να αλλάξουν.
Φυσικά, δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη να αλλάξει αυτή η συνήθεια. Όμως , σταδιακά , με εξάσκηση, και με τη βοήθεια της ενσυνειδητότητας μπορείς να περιορίσεις την αρνητική συζήτηση με τον εαυτό σου.
 
5. Επέτρεψε στον εαυτό σου να νιώσει όλα τα συναισθήματα χωρίς κριτική

Ακόμη και όταν είμαστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας έχουμε αρνητικά συναισθήματα. Δεν είσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου επειδή δεν νιώθεις άγχος, λύπη ή ανησυχία. Είσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου όταν αναγνωρίζεις αυτά τα συναισθήματα και τα επεξεργάζεσαι. Δεν κρύβεις όλα τα αρνητικά συναισθήματα κάτω από το χαλί. Ή δεν τα θάβεις μέσα σου. Όλα τα συναισθήματα είναι ανθρώπινα, η χαρά , ο ενθουσιασμός, η ευγνωμοσύνη αλλά και ο θυμός, η ανησυχία και η μοναξιά.
Μόνο όταν νιώθουμε όλα τα συναισθήματα, τα καλά, τα κακά , τα άσχημα είμαστε άνθρωποι.
 
6. Βγες από τη ζώνη άνεσής σου  

Σίγουρα είναι εύκολο να κλείνεις το πρωί το ξυπνητήρι και να αποφεύγεις την γυμναστική, και να μένεις σε μια μέτρια δουλειά, αλλά μόνο αν βγεις από τη ζώνη άνεσής σου θα μπορέσεις να εξελιχθείς προσωπικά, επαγγελματικά, ψυχικά. Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις όλα όσα σε κάνουν να νιώθεις άβολα και να τα αντιμετωπίσεις.
 
 
Πηγή φωτογραφιών: Unsplash

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου