10+1 Τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα


Η πανδημία του covid-19 , η καραντίνα , το στρες  έχουν αλλάξει την καθημερινότητα μας παρά τη θέλησή μας. Ο εγκλεισμός μας οδηγεί στη συναισθηματική κατανάλωση φαγητού. Όμως είναι ανάγκη να τρώμε σωστά ώστε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα. 




Για να δούμε κάποιες τροφές που βοηθούν στην θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος:

 1. Εσπεριδοειδή


Οι περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στην βιταμίνη C μετά από ένα κρυολόγημα. Αυτό συμβαίνει επειδή ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η βιταμίνη C αυξάνει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων. Και αυτό είναι ένας παράγοντας κλειδί στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.
Δημοφιλή εσπεριδοειδή περιλαμβάνουν:

·         Γκρέιπφρουτ
·         Πορτοκάλια
·         Μανταρίνια
·         Λεμόνια
·         Λάιμ
Επειδή το σώμα μας δεν παράγει και δεν αποθηκεύει βιταμίνη C , χρειαζόμαστε καθημερινά βιταμίνη C για να είμαστε υγιείς. Όλα τα εσπεριδοειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. 

2. Κόκκινες πιπεριές


Αν νομίζετε ότι τα εσπεριδοειδή έχουν την υψηλότερη συγκέντρωση σε βιταμίνη C από όλα τα άλλα λαχανικά και φρούτα , ξανασκεφτείτε το. Οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C από τα εσπεριδοειδή. Είναι επίσης πλούσιες σε β-καροτένιο. Εκτός από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, η βιταμίνη C βοηθά στη διατήρηση υγιούς δέρματος.

 3. Μπρόκολο


 Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα. Γεμάτο με βιταμίνες Α, C και E όπως και άλλα αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, το μπρόκολο είναι ένα από τα πιο πολύτιμα λαχανικά που μπορείτε να βάλετε στη διατροφή σας. Το κλειδί για να διατηρήσει τα θρεπτικά του συστατικά είναι να το μαγειρεύετε όσο το δυνατόν λιγότερο ή και καθόλου.

  4. Σκόρδο


Το σκόρδο είναι γνωστό σε κάθε κουζίνα στον κόσμο. Προσθέτει έξτρα γεύση στο φαγητό και είναι απαραίτητο για την υγεία μας. Είναι γνωστό στην καταπολέμηση των μολύνσεων. Το σκόρδο επίσης βοηθά στην διατήρηση χαμηλής αρτηριακής πίεσης και επιβραδύνει τη σκλήρυνση των αρτηριών.

 5. Τζίντζερ


Το Τζίντζερ βοηθά στη μείωση της φλεγμονής, και βοηθά στον πονόλαιμο. Επίσης είναι ωφέλιμο για την ναυτία. Βοηθά στη μείωση του χρόνιου πόνου και ίσως να διαθέτει ιδιότητες που μειώνουν τη χοληστερόλη.

 6. Σπανάκι


Το σπανάκι δεν είναι μονάχα πλούσιο σε βιταμίνη C. Είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και β-καροτένιο, το οποίο αυξάνει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Όπως και το μπρόκολο είναι καλύτερο να το μαγειρεύουμε όσο το δυνατό λιγότερο, ώστε να διατηρούνται τα θρεπτικά του συστατικά. Το ελαφρύ μαγείρεμα, ενισχύει τη δράση της βιταμίνης Α και επιτρέπει στα άλλα θρεπτικά συστατικά να απελευθερωθούν από το οξαλικό οξύ.

 7. Γιαούρτι


Το γιαούρτι αποτελεί μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης D. Η βιταμίνη D ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά τους φυσικούς μηχανισμούς άμυνας του οργανισμού. Το απλό γιαούρτι χωρίς προσθήκη ζάχαρης και χωρίς γεύση είναι το πιο θρεπτικό. Μπορείτε μόνοι σας να προσθέσετε φρέσκα φρούτα , μέλι ή ξηρούς καρπούς.

 8. Αμύγδαλα


Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε βιταμίνη E, η οποία έχει ρόλο κλειδί στο ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτεί την παρουσία λίπους για να απορροφηθεί. Οι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα, είναι πλούσιοι σε βιταμίνες και έχουν καλά λιπαρά οξέα.

 9. Κουρκουμάς


Ο κουρκουμάς είναι ένα πικρό μπαχαρικό που χρησιμοποιούνταν για πολλά χρόνια ως αντιφλεγμονώδες για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Η υψηλή συγκέντρωση κουρκουμίνης βοηθά στη μείωση της μυϊκής βλάβης που προκαλεί η άσκηση.

 10. Πράσινο τσάι


Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, ένα τύπο αντιοξειδωτικών. Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε κατεχίνες. Η επιγαλλοκατεχίνη γαλλικού εστέρα (EGCG) είναι η πιο ενεργή μορφή και ευθύνεται για το 50-80% των κατεχινών στο πράσινο τσάι. Πρόκειται για φυσικό αντιοξειδωτικό, το οποίο είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για τον εγκέφαλο και την καρδιά.

 11. Μαύρη σοκολάτα


Το κακάο έχει χαρακτηριστεί ως "υπερτροφή". Περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά και περισσότερες φλαβονόλες από τους χυμούς φρούτων -συμπεριλαμβανομένων και εκείνων από γνωστές υπερτροφές, όπως τα μούρα, τα κράνμπερι και τα ρόδια. Η μαύρη σοκολάτα είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες με τη σειρά τους εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα. 

Η ποικιλία είναι το κλειδί για τη σωστή διατροφή. Αν καταναλώνετε μονάχα μία από αυτές τις τροφές δεν είναι αρκετό για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Βάλτε στην καθημερινότητά σας αυτές τις τροφές σε σωστή ποσότητα ώστε να λαμβάνετε όλες τις απαραίτητες βιταμίνες.
 

Όλοι μας υποκύπτουμε σε μικρούς πειρασμούς αυτό το δύσκολο χρονικό διάστημα, αλλά καλό είναι να μην το παρακάνουμε! Take care of yourself!




Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου