Το στρες καθρεφτίζεται στο δέρμα μας


Σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι η ομορφιά πηγάζει από μέσα μας. Το δέρμα μας αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο στο σώμα μας.
Και ενώ στην αγορά υπάρχουν άπειρες επιλογές για ορούς προσώπου, κρέμες και μάσκες , η ρουτίνα ομορφιάς μπορεί να μην είναι αποτελεσματική αν δεν είμαστε καλά μέσα μας.


Το στρες επηρεάζει το δέρμα μας. Η αύξηση των επιπέδων της κορτιζόλης στέλνει μηνύματα στον νευρικό σύστημα, και έτσι μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους  σπυράκια ή λεπτές γραμμές.Φυσικά η διατροφή και η περιποίηση του δέρματος είναι σημαντικά για το δέρμα μας, αλλά είναι επίσης σημαντικό να σκεφτείτε ότι το στρες είναι υπεύθυνο για πολλές βλάβες. Σύμφωνα με μελέτες το στρες προκαλεί αλλαγές στο δέρμα μας.

Πώς συμβαίνει όμως αυτό;

Ήλιος και μειωμένη άμυνα του δέρματος

Πριν ξεκινήσουμε να αναφέρουμε τους εσωτερικούς παράγοντες που επηρεάζουν το δέρμα μας , πρέπει να αναφέρουμε τους εξωτερικούς παράγοντες που επηρεάζουν το δέρμα μας και μειώνουν την άμυνα του, όπως η υπεριώδης ακτινοβολία (UV). Η υπεριώδης ακτινοβολία προκαλεί την συσσώρευση των κυττάρων στην εκτεθειμένη περιοχή σε μια προσπάθεια  να την επιδιορθώσει. Αυτό εκδηλώνεται με έγκαυμα, αλλά δεν χρειάζεται να καταλήξει σε αυτό. Η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία ίσως να οδηγεί σε κηλίδες, πανάδες ακόμη και σε καρκίνο του δέρματος.
Για να προστατευτείτε από την υπεριώδη ακτινοβολία εφαρμόστε αντηλιακό κάθε πρωί. Τα φρούτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C (όπως οι φράουλες και τα ρόδια) που μπορούν να προστατεύσουν τα κύτταρά σας από τη βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες από την έκθεση στον ήλιο.

Φλεγμονή και ερεθισμένο δέρμα

Το εξάνθημα, η ψωρίαση, το έκζεμα, η δερματίτιδα είναι αποτέλεσμα της φλεγμονής, αλλά υπάρχουν μελέτες που επίσης δείχνουν ότι όταν είμαστε αγχωμένοι μεταβάλλονται οι ικανότητες προστασίας του δέρματος.
Με απλά λόγια, το στρες κάνει πιο δύσκολο στο δέρμα μας να διατηρεί μια ισορροπία. Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει κάποιο σπυράκι επειδή δεν κοιμηθήκατε καλά για μια εβδομάδα ή μετά από μια έντονη διαφωνία.Η φλεγμονή μπορεί επίσης να προκαλέσει ακμή, αλλά να θυμάστε, ότι οι δερματικές παθήσεις όπως η ροδόχρους ακμή μπορεί να μοιάζουν με ακμή. Είναι σημαντικό να παρατηρήσετε πότε ο ερεθισμός είναι αποτέλεσμα στρες, αλλεργίας ή κακών προϊόντων ,πριν θεραπεύσετε την νόσο.
Για να καταπολεμήσετε το στρες της φλεγμονής ξεκινήστε με τον περιορισμό στις αιτίες. Το να βρείτε τον ακριβή λόγο πίσω από το στρες μπορεί να είναι δύσκολο ή να σας φαίνεται αδύνατο, αλλά υπάρχουν τρόποι να μειώσετε τη φλεγμονή με σωστή διατροφή, άσκηση ή ψυχοθεραπεία.

Αυξημένη παραγωγή σμήγματος και ακμή

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το στρες συνδέεται με την ακμή, ειδικά στις γυναίκες και μπορεί να προκαλέσει ορμονικές διαταραχές και υπερπαραγωγή σμήγματος.
Για να καταπολεμήσετε το στρες μπορείτε να κάνετε διαλογισμό, να μάθετε τεχνικές διαχείρισης του άγχους, να ξεκινήσετε να ασκείστε και να τρώτε υγιεινά.Ευτυχώς ,υπάρχουν τοπικές θεραπείες για την ακμή. Το μυστικό συστατικό ενάντια στην ακμή είναι το σαλικυλικό οξύ. Αυτή η λιποδιαλυτή ουσία διεισδύει στους πόρους και βοηθά στον καθαρισμό, αλλά η υπερβολική χρήση σαλικυλικού οξέος μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα και ερεθισμό στο δέρμα.Η προσεκτική και τοπική εφαρμογή και η στόχευση σε συγκεκριμένες περιοχές δεν βλάπτει το δέρμα.

Λιπαρότητα στο τριχωτό της κεφαλής, απώλεια μαλλιών και ξεφλούδισμα των νυχιών

Δεν βιώνουμε όλοι με τον ίδιο τρόπο το στρες. Έχετε παρατηρήσει ασυνείδητα να "πέφτουν" τα μαλλιά σας ή να τρώτε τα νύχια σας; Αυτό ίσως να συμβαίνει λόγω της ενεργοποίησης του μηχανισμού πάλης ή φυγής.
Πριν βγάλετε συμπεράσματα επισκεφτείτε ένα δερματολόγο για να αποκλείσετε κάποια άλλα ενδεχόμενα όπως η έλλειψη βιταμινών. Βάλτε στη διατροφή σας τα φρούτα και τα λαχανικά. 

Ευαίσθητο δέρμα

Όταν νιώθουμε άγχος αυξάνονται τα επίπεδα της κορτιζόλης, η οποία διασπά τις πρωτεΐνες του δέρματος  με αποτέλεσμα να γίνεται πιο ευαίσθητο.


Καθυστέρηση στην επούλωση τραυμάτων

Όταν βιώνετε έντονο στρες, η επιδερμίδα μπορεί γρήγορα να γίνει πιο λεπτή και αδύναμη και έτσι να αυξάνεται ο κίνδυνος για μολύνσεις από περιβαλλοντικά παθογόνα. Αυτό μειώνει την ικανότητα του δέρματος να επουλώνει τις πληγές, τις ουλές και την ακμή. Φροντίστε να ενυδατώνετε σωστά το δέρμα σας ώστε να μπορεί να επουλωθεί.

Πρησμένα μάτια

Όταν ξυπνάτε με μαύρους κύκλους βλέπετε τα αποτελέσματα της έλλειψης ύπνου. Η έλλειψη ύπνου τις περισσότερες φορές οφείλεται στο άγχος. Παραμένουμε σε εγρήγορση ακόμη και το βράδυ που είναι ανάγκη να κοιμηθούμε. Πόσες φορές δεν έχετε ξαγρυπνήσει λόγω άγχους;
Η γιόγκα, ο διαλογισμός, η αρωματοθεραπεία , οι συσκευές με λευκούς θορύβους και η ρουτίνα ύπνου θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε.

Λεπτές γραμμές και ρυτίδες

Αν είστε εκφραστικοί σίγουρα όλα τα συναισθήματα σας συνοδεύονται και από μια έκφραση του προσώπου σας. Το συναισθηματικό στρες λοιπόν μπορεί να χαραχθεί στο πρόσωπο σας με λεπτές γραμμές και ρυτίδες.Το μασάζ στο πρόσωπο και η χρήση jade roller βοηθά στο να απαλύνουμε τις λεπτές γραμμές.

Σταματήστε τον κύκλο του στρες

Το στρες δεν εκδηλώνεται με τον ίδιο τρόπο σε κάθε άνθρωπο, αλλά κάθε άνθρωπος βιώνει στρες σε ένα βαθμό. Αντί να μπαίνετε στη διαδικασία να συγκρίνετε τα επίπεδα του άγχους σας με αυτά άλλων ανθρώπων , επιλέξτε να φροντίσετε τον εαυτό σας όταν το έχετε ανάγκη.Ενώ δεν μπορούμε να ελέγχουμε όλα όσα μας προκαλούν στρες μπορούμε να ελέγξουμε τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουμε σε αυτό.

Να θυμάστε να προσέχετε τον εαυτό σας και το δέρμα σας. Το πρώτο βήμα είναι να μάθετε να διαχειρίζεστε το άγχος ώστε να μην μπορεί να σας βλάψει.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου