Σοκολάτα: Μια γλυκιά συνήθεια με πολλά οφέλη στην υγεία

 

Αν ονειρεύεστε ότι μπορείτε να τρώτε καθημερινά σοκολάτα , τώρα μπορείτε να το κάνετε χωρίς ενοχές. Βέβαια αυτό αφορά μόνο την μαύρη σοκολάτα και όχι την σοκολάτα γάλακτος ή τη λευκή σοκολάτα. Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά, για αυτό και αποτελεί superfood.



Η μαύρη σοκολάτα περιέχει φυτοθρεπτικά συστατικά που ονομάζονται φλαβονοειδή, τα οποία έχουν αντιοξειδωτική δράση και παίζουν ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου, στην διατήρηση της υγείας της καρδιάς και στην απώλεια βάρους. Το κακάο από το οποίο προέρχεται η σοκολάτα περιέχει θεοβρωμίνη, η οποία βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Το κακάο περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά, περισσότερα από το πράσινο τσάι ή το κόκκινο κρασί. Όσο πιο σκούρα είναι η σοκολάτα τόσο περισσότερα αντιοξειδωτικά έχει, αλλά πάντα πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα στην ποσότητα της μαύρης σοκολάτας που καταναλώνουμε ώστε να έχουμε και τα οφέλη.

Η καλύτερη επιλογή είναι η μαύρη σοκολάτα με 70% ή περισσότερο κακάο, επειδή όταν το ποσοστό του κακάου είναι μικρότερο οι σοκολάτες περιέχουν περισσότερη ζάχαρη και ανθυγιεινά λιπαρά οξέα. Ακόμη και η μαύρη σοκολάτα που είναι η καλύτερη επιλογή συγκριτικά με τη σοκολάτα γάλακτος, περιέχει θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά. Για να αποφύγετε λοιπόν να πάρετε βάρος από τις σοκολάτες δεν πρέπει να καταναλώνετε περισσότερα από 28 gr/την ημέρα, πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δύο κομματάκια σοκολάτας είναι αρκετά (και σε καμία περίπτωση όχι ολόκληρη σοκολάτα).

Τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει η αντίληψη σχετικά με την σοκολάτα και συνεχώς γίνονται μελέτες για τις επιδράσεις της στο οξειδωτικό στρες, στην αρτηριακή πίεση και στην αρτηριοσκλήρυνση.

Η σοκολάτα γενικά βοηθά:
  • Στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης
  • Στην διατήρηση της μνήμης
  • Στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων
  • Στη βελτίωση της διάθεσης

Η μαύρη σοκολάτα και το κακάο περιέχουν φλαβονόλες που μπορούν να βελτιώσουν την ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων , πράγμα που βοηθά στη ροή του αίματος. Έτσι ρυθμίζεται η αρτηριακή πίεση και η ροή του αίματος στα όργανα.

Οι φλαβονόλες του κακάου αυξάνουν την συγκέντρωση του βιοενεργού νιτρικού οξειδίου. Αυτό το μόριο εμπλέκεται στη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων, έχει αντιφλεγμονώδη δράση και μειώνει το σχηματισμό θρόμβων, και όλα αυτά έχουν ωφέλιμη δράση στην αρτηριακή πίεση.

Οι φλαβονόλες του κακάου επίσης αυξάνουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και έτσι βελτιώνουν την πνευματική απόδοση. Βοηθούν στη διατήρηση της μνήμης προστατεύοντας τον εγκέφαλο από τη βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Η μαύρη σοκολάτα διεγείρει την παραγωγή ενδορφινών, χημικών ουσιών στον εγκέφαλο που δημιουργούν συναισθήματα ευχαρίστησης και ικανοποίησης. Η μαύρη σοκολάτα επίσης περιέχει σεροτονίνη, ένα νευροδιαβιβαστή που βελτιώνει τη διάθεση. Οι φλαβονόλες πιστεύεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην επίδραση της σοκολάτας στη διάθεση.

Την επόμενη φορά που θα θέλετε λοιπόν σοκολάτα, επιλέξτε μία μαύρη σοκολάτα με υψηλό ποσοστό κακάου. Αυτή η γλυκιά συνήθεια έχει πολλά οφέλη στην υγεία μας αν υπάρχει μέτρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου