Φιλία: Τι δύσκολο πράγμα!

 

Ακόμη θυμάμαι τα λευκώματα της εφηβικής μου ηλικίας στα οποία μία από τις πρώτες ερωτήσεις ήταν, "Τι εστί φιλία;" Θυμάστε ποτέ τις απαντήσεις που δίνατε τότε και αναρωτιέστε τι θα απαντούσατε τώρα αν σας έκαναν την ίδια ερώτηση; Η αθώα και ανέμελη εφηβική ηλικία μας έκανε να βλέπουμε τα πράγματα πιο ρομαντικά, έτσι δεν είναι;



Η αλήθεια είναι ότι πέρασαν αρκετά χρόνια μέχρι να αποκωδικοποιήσω τι σημαίνει φιλία για εμένα. Πέρασα από πολλά στάδια, έπαθα και έμαθα. Αλλά τελικά ωρίμασα. Και συνειδητοποίησα ότι όλοι οι άνθρωποι που έρχονται στη ζωή μας δεν γίνονται απαραίτητα φίλοι μας. Αφού έφαγα τα μούτρα μου άρχισα να αναγνωρίζω τους πραγματικούς μου φίλους. Τους ανθρώπους που αποτελούν την οικογένεια που έχω επιλέξει.

Στην εποχή του Facebook και του Instagram , των likes και των comments οι φιλίες είναι μια εξίσωση για δυνατούς λύτες. Η εικονική πραγματικότητα δημιουργεί και "εικονικές" φιλίες. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν ένα μέσο επικοινωνίας αλλά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την ανθρώπινη επαφή. Είμαστε κοινωνικά όντα και έχουμε ανάγκη τις υγιείς και πραγματικές σχέσεις για να ευημερήσουμε.

Οι αληθινοί φίλοι δεν δίνουν σημασία στην εικόνα σας αλλά στο ποιοι είστε πραγματικά. Σας αποδέχονται για αυτό που είστε. Δεν σας κρίνουν και δεν δηλητηριάζουν τη σκέψη σας. Μαζί τους νιώθετε άνετα , δείχνετε τα συναισθήματά σας και μετά από κάθε σας συνάντηση είστε χαρούμενοι.

Οι αληθινοί φίλοι δεν θα σας χαϊδέψουν τα αυτιά,  θα σας πουν αλήθειες ακόμη και αν σας πονάνε. Όμως αυτό γίνεται όχι για να σας πληγώσουν αλλά για να δείτε τα πράγματα πιο αντικειμενικά, να πάρετε σωστές αποφάσεις και να γίνετε καλύτεροι. 

Θα είναι εκεί όποτε τους χρειαστείτε, σε απογοητεύσεις, προβλήματα και αποφάσεις. Δεν θα σας εγκαταλείψουν , αυτό είναι πολύ εύκολο. Είναι αυτοί που θα σταθούν δίπλα σας στις αποτυχίες και θα χαρούν για τις επιτυχίες σας.

Δεν είναι ανάγκη με ένα πραγματικό φίλο να μιλάτε στο τηλέφωνο ή να συναντιέστε καθημερινά. Αλλά ξέρετε πως ότι και αν χρειαστείτε ή σε ότι χρειαστεί θα έχετε έναν άνθρωπο να μιλήσετε. Σας καταλαβαίνει και τον καταλαβαίνετε. Και καμιά φορά οι σιωπές λένε περισσότερα.

Οι αληθινές φιλίες όπως όλα στη ζωή μας χρειάζονται επένδυση χρόνου και ενέργειας. Μα πάνω από όλα αγάπη, σεβασμό και κατανόηση.

Στις μέρες μας οι σχέσεις είναι δύσκολες και πολύπλοκες, όμως όσες φορές και αν πληγωθείτε ποτέ μην σταματήσετε να ψάχνετε να βρείτε αυτόν τον ένα ή και τους περισσότερους ανθρώπους που θα ακούνε τη φωνή σας και θα καταλαβαίνουν αν είστε καλά ή όχι. Είναι ευλογία και ευτυχία να έχεις πραγματικούς φίλους που θα είναι συνοδοιπόροι σου στη ζωή.

Το να περπατάς με έναν φίλο στο σκοτάδι είναι καλύτερο από το να περπατάς μόνος στο φως.
                                                    Helen Keller

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου