5 μυστικά για καλύτερο ύπνο

 

Οι αλλαγές που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα επηρεάζουν τον οργανισμό μας. Το στρες, η ανησυχία, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια δεν μας αφήνουν ήσυχους, ούτε στον ύπνο μας.  Δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε, ξυπνάμε κουρασμένοι και ο εκνευρισμός κατακλύζει όλη την ημέρα μας.



Υπάρχουν κάποιοι τρόποι που μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας. Μην ξεχνάτε ότι ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την σωματική και την ψυχική μας υγεία. Μην μου πείτε ότι δεν έχετε ξυπνήσει μέσα στα νεύρα επειδή δεν κοιμηθήκατε καλά το προηγούμενο βράδυ; Σε όλους έχει συμβεί!
Αν λοιπόν μετράτε προβατάκια χωρίς αποτέλεσμα δείτε μερικά tips που θα σας βοηθήσουν.

Ρουτίνα ύπνου

Είναι πολύ σημαντικό να έχετε μια ρουτίνα ύπνου. Δύο ώρες πριν κοιμηθείτε καλό θα ήταν να κλείσετε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές που εκπέμπουν μπλε φως καθώς αποσυντονίζουν την έκκριση μελατονίνης και έτσι δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε. Πριν τον ύπνο κάντε ένα χαλαρωτικό ντους και διαβάστε ένα βιβλίο. Παράγοντας κλειδί είναι να τηρείτε μια σταθερή ώρα ύπνου και αφύπνισης , αυτή την περίοδο είναι πολύ εύκολο να διαταραχθεί το πρόγραμμά σας.

Διατροφή

Όλοι αυτό το διάστημα τρώμε λίγο παραπάνω, είναι απολύτως φυσιολογική αντίδραση στο στρες που νιώθουμε.  Καλό θα είναι όμως να περιορίσετε τη ζάχαρη και τις λιπαρές τροφές οι οποίες σίγουρα θα σας κρατήσουν ξύπνιους όλη νύχτα. Αποφύγετε την κατανάλωση καφεΐνης αργά το απόγευμα.

Άσκηση

Η τακτική σωματική άσκηση έχει πολλά οφέλη στην υγεία μας. Κάντε ένα περίπατο και θα αναζωογονηθεί το μυαλό και το σώμα σας. Με την άσκηση απελευθερώνονται οι ενδορφίνες, οι οποίες βελτιώνουν τη διάθεση. Να θυμάστε ότι καλό είναι να μην κάνετε έντονη άσκηση πριν κοιμηθείτε γιατί η έκρηξη ενέργειας που συνοδεύει την άσκηση μπορεί να σας κρατήσει ξύπνιους.


Περιβάλλον

Φροντίστε το υπνοδωμάτιο σας να είναι τακτοποιημένο, καθαρό,  με σωστή θερμοκρασία και ήσυχο. Ο χαμηλός φωτισμός προετοιμάζει τον εγκέφαλο για ξεκούραση. Αν οι θόρυβοι σας ενοχλούν μια καλή λύση είναι οι ωτοασπίδες ή οι συσκευές με ήχους της φύσης( ο άνεμος, το κύμα της θάλασσας, τα πουλιά που κελαηδούν) που ενεργοποιούν ένα αντανακλαστικό χαλάρωσης στον εγκέφαλο. Επίσης η λεβάντα έχει χαλαρωτικές ιδιότητες και βοηθά στην αντιμετώπιση της αϋπνίας (μπορείτε να έχετε ένα pillow mist με λεβάντα για το μαξιλάρι σας ή αιθέριο έλαιο λεβάντας). Όλες αυτές οι λεπτομέρειες παίζουν καθοριστικό ρόλο ώστε να κοιμάστε καλά.

Τεχνικές χαλάρωσης

Αν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να κοιμηθείτε εύκολα μπορείτε να ξεκινήσετε κάποιες τεχνικές χαλάρωσης ,όπως ο διαλογισμός και οι βαθιές αναπνοές. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσετε να κατευνάσετε τις σκέψεις σας και να ηρεμήσει το μυαλό σας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου