Η δύναμη του όχι


Έχετε σκεφτεί πόσο πιο εύκολη θα ήταν η ζωή μας αν βάζαμε στην καθημερινότητα μας το όχι; Μια τόσο μικρή λέξη με τόσο μεγάλη δύναμη. Μια λέξη που πολύ απλά μας δίνει το δικαίωμα στην επιλογή. 



Πόσες φορές έχετε πει ναι σε βόλτες, εκδρομές και προτάσεις που τελικά δεν επιθυμούσατε; Πόσες φορές καταπιεστήκατε εσείς για να ικανοποιήσετε τους άλλους; Ίσως να είναι ο φόβος και η ανασφάλεια που μας κρατούν πίσω και δεν μας αφήνουν να πούμε όχι. Ο φόβος ότι οι άλλοι θα μας απορρίψουν , η ανασφάλεια για το τι θα συμβεί αν εμείς αλλάξουμε στάση στα πράγματα. Όμως ο φόβος και η ανησυχία δεν οδηγούν τελικά πουθενά.

Αν είστε people pleaser (θέλετε να ευχαριστείτε συνεχώς τους άλλους) σίγουρα είναι δύσκολο να θέσετε όρια και να κάνετε τον εαυτό σας προτεραιότητα. Σίγουρα σας πνίγουν οι τύψεις και οι ενοχές κάθε φορά που λέτε όχι.

Τι είναι αυτό το τόσο απελευθερωτικό πίσω από το όχι; Τα όρια , τα προσωπικά όρια που πολλοί δυσκολεύονται να θέσουν. Τα όρια σημαίνουν ότι σέβεστε τον εαυτό σας και αναγνωρίζετε τις ανάγκες σας και τις επιθυμίες σας. Τα όρια είναι σημαντικά για κάθε υγιή σχέση καθώς διαχωρίζουν αυτά που εσείς θέλετε από τις επιθυμίες και τις προσδοκίες των άλλων.

Το όχι λοιπόν βοηθά να θέσετε αυτά τα όρια, ώστε να διασφαλίσετε την σωματική και την ψυχική σας υγεία. Συμβάλλει στην φροντίδα του εαυτού σας.

Πείτε όχι σε όλα όσα δεν σας ευχαριστούν, δεν επιθυμείτε και δεν απολαμβάνετε!

 

2 σχόλια

  1. Νομίζω πως είναι η πιο δύσκολη, μα συνάμα η πιο σημαντική ικανότητα που πρέπει να κατακτήσουμε. Να λέμε και όχι. Θέλει πολύ προσωπική και καθημερινή δουλειά. Όμως γίνεται, αρκεί να θέλεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι μια δεξιότητα που μπορούμε να την κατακτήσουμε! Φυσικά, αυτό δεν θα γίνει μέσα σε μια νύχτα, μαγικά. Χρειάζεται σκληρή δουλειά. Όμως τελικά αξίζει τον κόπο!

      Διαγραφή