Καστορέλαιο: χρήσεις για το δέρμα και τα μαλλιά

 

Το καστορέλαιο είναι ένα από τα πιο γνωστά φυτικά έλαια στον κόσμο. Το φυτό προέρχεται από την Ινδία, αλλά στις μέρες μας είναι διαδεδομένο στη Μεσόγειο και στις τροπικές χώρες. Το καστορέλαιο αποτελεί το έλαιο από το τροπικό φυτό Ρίκινος ο Κοινός. Οι σπόροι του φυτού περιέχουν περίπου 60% καστορέλαιο, το οποίο είναι πλούσιο σε ρικινολεΐνη, μια γλυκερίνη του ρικινολεϊκού οξέος.



 
Το καστορέλαιο αποτελεί συστατικό σε πολλά προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς και έχει πολλαπλά οφέλη.


Ιδιότητες του καστορέλαιου
  • Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες: το καστορέλαιο και συγκεκριμένα το ρικινολεϊκό οξύ έχει αντιφλεγμονώδη δράση, έτσι είναι ωφέλιμο για την θεραπεία του ερεθισμένου δέρματος.
  • Αντιμικροβιακές ιδιότητες: το καστορέλαιο προστατεύει το δέρμα από βακτηριακές λοιμώξεις και κρατά μακριά τα μικρόβια.
  • Ενυδατικές ιδιότητες: το καστορέλαιο περιέχει τριγλυκερίδια. Τα τριγλυκερίδια διατηρούν την ενυδάτωση στο δέρμα, και αυτό είναι μια χρήσιμη θεραπεία για το ξηρό δέρμα.
  • Καθαριστικές ιδιότητες: τα τριγλυκερίδια που υπάρχουν στο καστορέλαιο απομακρύνουν την βρωμιά από το δέρμα.
 
Οφέλη καστορέλαιου στο πρόσωπο

  • Ακμή: οι αντιμικροβιακές και οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του καστορέλαιου το καθιστούν χρήσιμο στην αντιμετώπιση της ακμής. Το ρικινολεϊκό οξύ επίσης αναστέλλει την ανάπτυξη των βακτηρίων που προκαλούν την ακμή.
  • Υφή του δέρματος: το καστορέλαιο είναι επίσης πλούσιο σε λιπαρά οξέα, τα οποία κάνουν το πρόσωπο πιο απαλό και σφριγηλό.
  • Όψη της επιδερμίδας: τα λιπαρά οξέα του καστορέλαιου  συμβάλλουν στη διατήρηση της υγιούς επιδερμίδας και αποκαθιστούν τον ανομοιόμορφο τόνο της επιδερμίδας.
  • Ευαίσθητο δέρμα: το καστορέλαιο δεν φράζει τους πόρους της επιδερμίδας και μειώνει έτσι τις πιθανότητες εμφάνισης μαύρων στιγμάτων, και αυτό το καθιστά κατάλληλο για ευαίσθητα δέρματα.
Οφέλη καστορέλαιου στα μαλλιά

Αν και το καστορέλαιο περιέχει ενώσεις που συμβάλλουν στην υγεία του δέρματος, είναι γνωστό για την υγεία των μαλλιών. Γενικά,  το καστορέλαιο έχει τα ακόλουθα οφέλη για τα μαλλιά:
  • Θρέψη και επανόρθωση της τρίχας: το καστορέλαιο είναι θρεπτικό και σε αντίθεση με άλλα έλαια περιέχει ένα πανίσχυρο μίγμα από πρωτεΐνες, βιταμίνες, λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά. Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι θρέφει σε βάθος το τριχωτό της κεφαλής και τους θύλακες της τρίχας και έτσι συμβάλλει στην υγιή και γρήγορη ανάπτυξη των μαλλιών. Για αυτό το καστορέλαιο είναι ένα συστατικό κλειδί σε πολλά προϊόντα μαλλιών.
  • Αντιμικροβιακή δράση: το καστορέλαιο έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και αυτό είναι πολύ σημαντικό όσον αφορά την υγεία του τριχωτού, την καταπολέμηση των βακτηρίων και των μυκήτων στο τριχωτό της κεφαλής.
  • Καταπολέμηση της ξηροδερμίας: το καστορέλαιο είναι ένα αποτελεσματικό και ήπιο καθαριστικό, καθώς απομακρύνει τη βρωμιά και παράλληλα καθαρίζει το δέρμα.
  • Πρόληψη στο σπάσιμο της τρίχας: η υψηλή συγκέντρωση σε ρικινολεϊκό οξύ στο καστορέλαιο βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής, και αυτό οδηγεί στην θρέψη των θυλάκων της τρίχας, των άκρων και περιορίζει το σπάσιμο της τρίχας. Το καστορέλαιο κλειδώνει την ενυδάτωση και την λάμψη των μαλλιών. Και όπως γνωρίζουμε τα ενυδατωμένα μαλλιά μεγαλώνουν πιο γρήγορα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου