Κάστανα: το superfood του χειμώνα

 

Τα κάστανα στη χώρα μας είναι άμεσα συνδεδεμένα με το χειμώνα καθώς η συγκομιδή τους ξεκινά από τον Οκτώβριο μέχρι το Νοέμβριο. Μπορούμε να τα καταναλώνουμε ωμά, ψημένα ή βραστά σε αλμυρά φαγητά αλλά και σε γλυκά. Πέρα από την υπέροχη γεύση τους, τα κάστανα αποτελούν μια πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πολύτιμα μικροθρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Β6 και η θειαμίνη. Όλα αυτά έχουν πολλαπλά οφέλη στην υγεία μας.



Για ποιους λόγους όμως τα κάστανα αποτελούν το superfood του χειμώνα;

1. Αποτελούν καλή πηγή αντιοξειδωτικών

Τα κάστανα περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C και τα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, και πολυφαινόλες όπως το γαλλικό οξύ και οι τανίνες. Αυτές οι ενώσεις προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλάβες και έτσι καταπολεμούν τα χρόνια νοσήματα.
Οι πολυφαινόλες και το γαλλικό και το ελλαγικό οξύ που υπάρχουν στα κάστανα προστατεύουν την καρδιά μας από το οξειδωτικό στρες. Επίσης, τα κάστανα είναι εξαιρετική πηγή καλίου, το οποίο παίζει κύριο ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

2. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες

Τα κάστανα είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Επίσης, οι φυτικές ίνες δρουν ως πρεβιοτικά και έτσι διατηρούν τα καλά βακτήρια του εντέρου.
Επειδή τα κάστανα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ρυθμίζουν την όρεξη. Επιπλέον , περιέχουν λίγα λιπαρά και θερμίδες, αλλά δεν πρέπει να το παρακάνουμε με τις ποσότητες που καταναλώνουμε.

3. Συμβάλλουν στη λειτουργία του εγκεφάλου

Τα κάστανα είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η θειαμίνη, η βιταμίνη Β6, η ριβοφλαβίνη και το φολικό οξύ. Αυτές οι βιταμίνες είναι ουσιαστικές για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου μας και μας προστατεύουν από τα νοσήματα.

4. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Η υψηλή συγκέντρωση σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά κάνουν τα κάστανα ιδανική επιλογή για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας. Η βιταμίνη C όχι μόνο προάγει την παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων αλλά επίσης δρα σαν αντιοξειδωτικό καθώς εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες. Με αυτό τον τρόπο καταπολεμά το οξειδωτικό στρες και έτσι το ανοσοποιητικό μας σύστημα μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου