Τα καλύτερα αντιγηραντικά συστατικά

 

Σίγουρα οι περισσότερες από εμάς έχουμε πολλά καθαριστικά, serum, μάσκες και κρέμες προσώπου. Όμως ποια είναι τα καλύτερα αντιγηραντικά συστατικά και δεν πρέπει να λείπουν από την περιποίησή μας;



Τα κυριότερα σημάδια γήρανσης που χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε με την πάροδο του χρόνου περιλαμβάνουν:
  • Τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες
  • Τις κηλίδες (υπερμελάγχρωση)
  • Τους μαύρους κύκλους και το πρήξιμο κάτω από τα μάτια
  • Την ερυθρότητα
Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκτός από το πρόσωπό μας τα σημάδια της γήρανσης μπορεί να εμφανίζονται και σε άλλα σημεία του σώματος, όπως ο λαιμός και τα χέρια, και για αυτό πρέπει να εφαρμόζουμε αντιγηραντικά προϊόντα και σε αυτά.
 Μια απλή ρουτίνα αντιγήρανσης περιλαμβάνει:
  • Ένα απαλό καθαριστικό για το πρόσωπο
  • Βιταμίνη C
  • Ρετινόλη
  • Ενυδατική κρέμα
  • Αντηλιακό
 
Ήπιος καθαρισμός

Γενικά, καλό είναι να πλένουμε το πρόσωπό μας τουλάχιστον μια φορά την ημέρα με ένα απαλό καθαριστικό. Δεν είναι ανάγκη να τρίβουμε το πρόσωπό μας ή να κάνουμε scrub με σκληρά καθαριστικά. Στην πραγματικότητα, με αυτούς τους τρόπους ερεθίζουμε το δέρμα μας και καταστρέφουμε τον επιδερμιδικό φραγμό, την εξωτερική στοιβάδα του δέρματος που κλειδώνει την υγρασία στο δέρμα μας.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι ένα πανίσχυρο συστατικό για την υγεία του δέρματος. Αυτό συμβαίνει γιατί έχει αντιοξειδωτική δράση και διεγείρει την σύνθεση του κολλαγόνου, και τα δύο αυτά βοηθούν το δέρμα να καταπολεμά τα σημάδια της γήρανσης.
 
Η βιταμίνη C συμβάλει στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών , οι οποίες βλάπτουν το δέρμα. Το οξειδωτικό στρες ,που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες,  οδηγεί στο σχηματισμό ρυτίδων, υπερμελάγχρωσης και άγριας υφής στο δέρμα.
Η βιταμίνη C χαρίζει λάμψη και απαλότητα στο δέρμα, μειώνει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες.
Επιπλέον, η βιταμίνη C βοηθά στη σύνθεση του κολλαγόνου. Το κολλαγόνο είναι η πρωτεΐνη που δίνει δομή, συνοχή και ελαστικότητα στο δέρμα. Όσο μεγαλώνουμε , φυσιολογικά, η σύνθεση του κολλαγόνου μειώνεται, και αυτό επηρεάζει την ελαστικότητα του δέρματος.
Υπάρχουν πολλές ενυδατικές κρέμες με βιταμίνη C, αλλά καλό είναι να επιλέγουμε κάποιον ορό για να έχουμε τα μέγιστα αποτελέσματα. Είναι πολύ σημαντικό τα προϊόντα με βιταμίνη C να αναγράφουν ότι περιέχουν ασκορβικό οξύ ή L-ασκορβικό οξύ που είναι οι ονομασίες της βιταμίνης C. Επίσης , καλό είναι οι συσκευασίες των προϊόντων να είναι αδιαφανείς και να τις τοποθετούμε σε σκοτεινό μέρος. Ακόμη, η διάρκεια ζωής των προϊόντων με βιταμίνη C είναι έξι μήνες καθώς μετά μειώνεται δραστικά η αποτελεσματικότητά τους.

Ρετινόλη

Η ρετινόλη αποτελεί ένα συστατικό κλειδί για την αντιγήρανση. Συνήθως, έχει την ονομασία βιταμίνη Α ή ρετινοειδή.
Η ρετινόλη είναι μια ουσία που ενισχύει την απολέπιση. Αυξάνει το ρυθμό ανανέωσης του δέρματος, πράγμα που σημαίνει ότι βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων, και στην αντικατάστασή τους από νέα, υγιή κύτταρα. Επίσης, η ρετινόλη βοηθά στην μείωση των ρυτίδων και των λεπτών γραμμών καθώς επιβραδύνει τη διάσπαση του κολλαγόνου.
Επειδή απομακρύνει τα παλιά κύτταρα, η ρετινόλη επίσης συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ακμής καθώς καθαρίζει τους φραγμένους πόρους , τα μαύρα και λευκά στίγματα. Επίσης, βοηθά στην πρόληψη της ακμής.
Βέβαια, η απολεπιστική της δράση μπορεί να έχει και κάποια αρνητικά. Η ρετινόλη μπορεί να ερεθίζει το δέρμα, ειδικά αν κάποιος χρησιμοποιεί για πρώτη φορά ρετινόλη ή αν έχει ευαίσθητο δέρμα.
Αν η ρετινόλη προκαλεί ερεθισμό στο δέρμα, καλό είναι να χρησιμοποιούμε ένα λεπτό στρώμα ενυδατικής στο πρόσωπο πριν την εφαρμογή της ρετινόλης. Αυτό θα προστατεύσει το δέρμα και θα επιτρέψει στη ρετινόλη να δράσει.



Ενυδάτωση

Το ενυδατωμένο δέρμα είναι υγιές δέρμα. Και φυσικά, το υγιές δέρμα μοιάζει πιο νεανικό. Όσο μεγαλώνουμε, το δέρμα μας φυσιολογικά παράγει λιγότερα έλαια. Η ενυδατική κρέμα είναι απαραίτητο βήμα στη ρουτίνα μας και αποκαθιστά την έλλειψη ελαίων.
Κάποιες ενυδατικές κρέμες περιέχουν βιταμίνη C, ρετινόλη και κεραμίδια, αλλά καλό είναι να επιλέγουμε ένα προϊόν σύμφωνα με τις ανάγκες της επιδερμίδας μας.

Αντηλιακό

Το αντηλιακό είναι το πιο σημαντικό προϊόν για την αντιγήρανση, όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά όλο το χρόνο. Φοράμε αντηλιακό κάθε μέρα. Καλό είναι να επιλέγουμε ένα αντηλιακό που μας προστατεύει από την UVA και την UVB ακτινοβολία.

Πότε μπορώ να ξεκινήσω να χρησιμοποιώ προϊόντα με αντιγηραντικά συστατικά;

Ποτέ δεν είναι νωρίς ή αργά να ξεκινήσουμε μια ρουτίνα περιποίησης με στόχο της αντιγήρανση. Βέβαια, όσο πιο νωρίς ξεκινάμε τόσο το καλύτερο. Δεν υπάρχει κανόνας ότι πρέπει να ξεκινάμε την αντιγήρανση στα 30 στα 40 ή στα 50.
Όταν προσθέτουμε νέα προϊόντα στην ρουτίνα περιποίησης μας, είναι καλό να μην βιαζόμαστε. Επιλέγουμε ένα προϊόν κάθε φορά και βλέπουμε αν ταιριάζει σε εμάς. Και φυσικά, δεν είναι ανάγκη να έχουμε πολλά προϊόντα αλλά λίγα και καλά.
Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό όταν ξεκινάμε να χρησιμοποιούμε νέα συστατικά, τα δέρμα μας μπορεί να φαίνεται ότι χειροτερεύει πριν βελτιωθεί. Αυτό συνήθως συμβαίνει μετά από την χρήση ρετινοειδών και ονομάζεται skin purging. Το skin purging είναι μια αντίδραση της επιδερμίδας στη χρήση απολεπιστικών προϊόντων.
 
Με ποιους άλλους τρόπους μπορώ να διατηρήσω το δέρμα μου υγιές;

Το υγιές και νεανικό δέρμα δεν έχει να κάνει πάντα με τα προϊόντα που βάζουμε στο πρόσωπό μας. Όλα ξεκινούν από μέσα μας. Όπως και κάθε άλλο κομμάτι στο σώμα μας, το δέρμα μας αντανακλά την συνολική μας υγεία.
Αυτά που μπορούμε να κάνουμε για να έχουμε ένα υγιές δέρμα περιλαμβάνουν:
  • Ισορροπημένη διατροφή
  • Επαρκή ύπνο
  • Άφθονο νερό
  • Διαχείριση του στρες
 
Μια απλή ρουτίνα μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στην υγεία του δέρματός μας και να μειώνει τα σημάδια της γήρανσης. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι κάθε δέρμα έχει διαφορετικές ανάγκες για αυτό καλό είναι να συμβουλευόμαστε το δερματολόγο μας.

Πηγή φωτογραφιών:Unsplash 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου