Μέτρα προφύλαξης για τον κορωνοϊό (Covid-19)


Τα τελευταία εικοσιτετράωρα παρατηρείται ένα ξέσπασμα του Covid-19 στη χώρα μας για αυτό είναι απαραίτητο όλοι να ενημερωθούμε σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης. Από τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής φαίνεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον ιό εμφανίζουν ήπια συμπτώματα και αναρρώνουν, για αυτό μην πανικοβάλλεστε. 


Φροντίστε την υγεία σας και προστατεύστε τον εαυτό σας και τους άλλους κάνοντας τα ακόλουθα:

Συχνό πλύσιμο των χεριών

Καλό είναι να καθαρίζετε τακτικά τα χέρια σας με αλκοολούχα αντισηπτικά ή μαντηλάκια ή να τα πλένετε με σαπούνι και νερό. Όταν πλένετε τα χέρια σας σκοτώνετε τους ιούς που μπορεί να υπάρχουν σε αυτά.


Διατηρήστε αποστάσεις

Κρατήστε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου ανάμεσα σε εσάς και σε οποιονδήποτε βήχει ή φτερνίζεται.  Όταν κάποιος βήχει ή φτερνίζεται τότε απελευθερώνονται σταγονίδια από τη μύτη ή το στόμα τα οποία ίσως να περιέχουν τον ιό. Αν είστε πολύ κοντά με κάποιον μπορεί να εισπνεύσετε τα σταγονίδια, τα οποία μπορεί να περιέχουν τον Covid-19.

Αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα

Τα χέρια αγγίζουν πολλές επιφάνειες και μπορούν να μεταφέρουν ιούς. Αν ακουμπήσετε κάτι μολυσμένο μπορείτε να μεταφέρετε τον ιό μέσω ματιών, μύτης ή στόματος. Έτσι ο ιός μπορεί να εισέλθει στον οργανισμό σας και να νοσήσετε.

Αναπνευστική υγιεινή

Σιγουρευτείτε ότι εσείς και οι άνθρωποι γύρω σας, ακολουθούν τους κανόνες αναπνευστικής υγιεινής. Αυτό σημαίνει ότι καλύπτετε στο στόμα σας και τη μύτη σας με τον αγκώνα σας ή ένα χαρτομάντιλο όταν βήχετε ή φτερνίζεστε. Μετά πετάξτε αμέσως αυτό το χαρτομάντιλο. Τα σταγονίδια μεταδίδουν τον ιό, για αυτό η αναπνευστική υγιεινή είναι σημαντική για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους γύρω σας.

Αν έχετε πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή επικοινωνήστε με τον ΕΟΔΥ

Αν δεν νιώθετε καλά μείνετε σπίτι σας. Αν έχετε πυρετό, βήχα , δυσκολία στην αναπνοή και έχετε επισκεφθεί πρόσφατα κάποιες από τις  χώρες που υπάρχει εξάπλωση του ιού επικοινωνήστε με τον ΕΟΔΥ και θα λάβετε τις κατάλληλες οδηγίες.


Ενημερωθείτε για τον κορωνοϊό και ακολουθήστε τις οδηγίες των αρμόδιων οργανισμών υγείας. Μην πανικοβάλλεστε, ο πανικός δεν είναι καλός σύμβουλος. Η ατομική και η συλλογική ευθύνη παίζουν αυτή τη στιγμή κυρίαρχο ρόλο.

Μένουμε όλοι σπίτι!


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου