Ας βγούμε επιτέλους από το μικρόκοσμό μας!


Αυτές τις ημέρες πολλά ακούγονται, πολλά γράφονται, πολλά, πάρα πολλά… Θα ήθελα να γράφω μόνο για ευχάριστα θέματα αλλά τα γεγονότα χρήζουν της ανάλογης προσοχής. Όλα όσα συμβαίνουν μας φέρνουν αντιμέτωπους με πρωτόγνωρες καταστάσεις. Πλέον η επιδημία του κορωνοϊού (covid-19) αποτελεί επίσημα πανδημία σύμφωνα πάντα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).


Όλα όσα θα γράψω αποτελούν καθαρά προσωπική μου άποψη.

Ακούω συνεχώς τους ανθρώπους να συζητούν για το τι θα γίνει με την πανδημία που έχει χτυπήσει και τη χώρα μας. Ακούω για ανθρώπους που θα έπρεπε να είναι σε κατ΄οίκον περιορισμό και κυκλοφορούν αμέριμνοι…Βλέπω τα σχολεία να κλείνουν (ένα μέτρο απόλυτα ορθό για την μείωση της διασποράς) και τα παιδιά αντί να μένουν σπίτι τους να συνωστίζονται σε καφετέριες και εμπορικά κέντρα. Και έτσι απλά περιμένουμε να περιοριστεί η μετάδοση και η εξάπλωση του ιού, που η ιχνηλάτησή του πλέον δεν είναι εφικτή και η διασπορά στην κοινότητα δεδομένη.
Όλοι  λένε ότι "έλα μωρέ εγώ δεν αρρωσταίνω", "σιγά τώρα μια απλή ίωση είναι" και πολλά ακόμη. Και εγώ λοιπόν απορώ… απορώ με την ανευθυνότητα, την έλλειψη ενσυναίσθησης ,την αδυναμία αντίληψης της σοβαρότητας της κατάστασης.

Σίγουρα δεν κινδυνεύουμε όλοι. Αλλά σε αυτή τη ζωή δεν είμαστε μόνοι μας, όλοι έχουμε οικογένειες στις οποίες υπάρχουν ευπαθή μέλη. Άνθρωποι άνω των 60 ετών, άτομα με χρόνια νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα, τα αυτοάνοσα νοσήματα.Αυτούς τους ανθρώπους δεν τους σκέφτεται κανείς; Όλοι κλείνουν τα μάτια τους και τα αυτιά τους και λένε "δεν θα συμβεί σε εμένα;"

Όλοι είμαστε υπεύθυνοι για αυτούς τους ανθρώπους που επηρεάζονται άμεσα από εμάς. Δεν γίνεται να σκεφτόμαστε μόνο τον εαυτό μας, είναι ανάγκη να βγούμε από το μικρόκοσμό μας και να προστατεύσουμε τους γύρω μας.

Η απραξία δεν είναι λύση. Ο πανικός δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος, μας κάνει να νιώθουμε ότι θα "έρθει το τέλος του κόσμου" πράγμα που δεν ισχύει. Η λογική μας οδηγεί στην πρόληψη. Δεν χρειάζεται να φτάσει μια κατάσταση σε αδιέξοδο για να λάβουμε τα μέτρα μας. Πρόληψη σημαίνει να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής. Πρόληψη είναι να πάμε super market μία φορά αντί για πέντε. Πρόληψη είναι να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας. Πρόληψη είναι να μείνουμε σπίτι μας για ένα διάστημα αντί να πηγαίνουμε σε χώρους που υπάρχει συνωστισμός. Πρόληψη είναι να κάνουμε όσα μπορούμε για να μην χρειαστεί μετά να τρέχουμε να θεραπεύσουμε.
Αυτή τη στιγμή πρέπει να δούμε όσα συμβαίνουν στη γειτονική μας Ιταλία (που εύχομαι και ελπίζω να βελτιωθούν σύντομα) και να παραδειγματιστούμε για να αποφύγουμε τα χειρότερα!

Είναι η στιγμή να φερθούμε όλοι υπεύθυνα και να δούμε τις πραγματικές διαστάσεις της κατάστασης. Προστατεύστε τους γονείς σας και τους παππούδες σας!

Ας μην ξεχνάμε τους γιατρούς που αυτή τη στιγμή δίνουν τη δική τους μάχη με το χρόνο για να μπορέσουν να βοηθήσουν όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούν. Πολλές φορές θυσιάζουν τη δική τους υγεία για το κοινό καλό.

Ελπίζω όλοι να κινητοποιηθούμε με γνώμονα το κοινό καλό και να μην περιμένουμε να μας επιβάλλουν κανόνες και μέτρα για να συνετιστούμε!


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου