Ηθική Μόδα: Βήματα για μια βιώσιμη γκαρνταρόμπα


Στις μέρες μας η προστασία του πλανήτη και η ανακύκλωση αποτελούν ζητήματα ζωτικής σημασίας και η βιομηχανία της μόδας διαθέτει το δικό της οικολογικό αποτύπωμα. Κάθε χρόνο δημιουργούνται πολλές νέες συλλογές και τάσεις που τις ακολουθούμε χωρίς να σκεφτούμε τον αντίκτυπο που έχει αυτή η συμπεριφορά στον πλανήτη μας.


Ο καθένας μας έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τα ρούχα του και με τη μόδα. Υπάρχουν αυτοί που αγοράζουν συνεχώς καινούργια ρούχα και τα φοράνε μια φορά, αυτοί που επενδύουν σε ρούχα που τα φορούν για πολλά χρόνια και αυτοί που επιλέγουν second-hand ρούχα.

Όλοι μας διαδραματίζουμε σημαντικό ρόλο στη διαιώνιση αυτής της κατάστασης αλλά υπάρχουν τρόποι να δημιουργήσουμε μια βιώσιμη γκαρνταρόμπα που θα την χαιρόμαστε για χρόνια.

Ακολουθήστε τον κανόνα #30wears που είναι ένας πολύ διασκεδαστικός τρόπος για να φορέσετε το ίδιο ρούχο 30 φορές. Πολλές φίλες μου με ρωτούν για αυτό τον κανόνα και είναι πολύ απλό να τον εφαρμόσετε. Την επόμενη φορά που θα βγείτε λοιπόν για ψώνια και θα δείτε κομμάτια που θα σας αρέσουν σκεφτείτε το εξής: "Θα το φορέσω 30 φορές; Μπορώ να το συνδυάσω με 30 διαφορετικούς τρόπους;" Αν η απάντηση σας είναι "όχι" τότε μάλλον δεν το χρειάζεστε και έτσι γλυτώνετε από τις παρορμητικές αγορές. Εφαρμόζοντας τον συγκεκριμένο κανόνα θα προστατεύσετε το πορτοφόλι σας και τον πλανήτη. Δεν χρειάζεται η ντουλάπα σας να ξεχειλίζει από ρούχα.

Κάντε ένα καλό ξεκαθάρισμα στη ντουλάπα σας. Δείτε ποια ρούχα σας αρέσουν, ποια φοράτε και ποια δεν χρειάζεστε. Μπορείτε να μεταποιήσετε τα κομμάτια που σας αρέσουν αλλά πλέον δεν εφαρμόζουν καλά επάνω σας. Όσα δεν θέλετε μπορείτε να τα δωρίσετε σε συλλόγους που τα προσφέρουν σε οικογένειες που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.

Δείτε τα ρούχα που έχετε στη ντουλάπα σας με πιο δημιουργικό τρόπο. Σίγουρα έχετε αρκετά ρούχα και δεν χρειάζεται συνεχώς να αγοράζετε καινούργια, βρείτε νέους τρόπους να τα συνδυάσετε και επιτέλους φορέστε όσα κομμάτια έχετε αγοράσει και δεν τα έχετε βάλει ποτέ.

Είναι η εποχή να βάλουμε τη φαντασία μας να δουλέψει και να σκεφτούμε ποια είναι αυτά που πραγματικά χρειαζόμαστε ώστε να μπορέσουμε να συμβάλλουμε στην προστασία του πλανήτη μας. Η δημιουργία μιας βιώσιμης γκαρνταρόμπας είναι  επιτακτική ανάγκη στις μέρες μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου