Αίγινα: Μονοήμερη απόδραση μια ανάσα από την Αθήνα

Ξυπνάς Κυριακή πρωί με τον αγαπημένο σου και σκέφτεστε που θα περάσετε όμορφα την ημέρα σας. Η ώρα είναι ήδη 12:00 το μεσημέρι , συζητάς τις επιλογές σου και ξαφνικά πέφτει στο τραπέζι η Αίγινα. Το επόμενο πλοίο φεύγει στη 13:30μ.μ. Δεν έχεις οργανώσει τίποτα, δεν έχεις σκεφτεί τι ρούχα θα φορέσεις, δεν έχεις σχεδιάσει που θα πας και τι ακριβώς θα κάνεις. Και έτσι απλά βρέθηκα στην Αίγινα. Και ήταν η πιο ωραία εξόρμηση που έχω κάνει εδώ και πολύ καιρό, γιατί απλά ήταν αυθόρμητη (και η αλήθεια είναι ότι σχεδιάζω με κάθε λεπτομέρεια κάθε ταξίδι, αλλά μάλλον ήταν η στιγμή να κάνω κάτι χωρίς πλάνο).



Φτάσαμε την Αίγινα σε σχεδόν μιάμιση ώρα και αν και σε όλο το ταξίδι έβρεχε δεν με ενόχλησε καθόλου. Μόνο που ταξίδευα μετά από 3 μήνες καραντίνας μου αρκούσε. Μου είχαν λείψει τόσο πολύ τα ταξίδια.

Αίγινα

Σύμφωνα με τη μυθολογία η "Αίγινα" ήταν η κόρη του Αισώπου, την οποία ερωτεύτηκε ο Δίας και την απήγαγε στο νησί Οινώνη, που αργότερα μετονομάστηκε σε Αίγινα. Η πόλη της Αίγινας είναι η πρωτεύουσα του νησιού και στην παραλιακή οδό είναι συγκεντρωμένα τα περισσότερα εστιατόρια, οι καφετέριες , τα παραδοσιακά καφενεία και φυσικά τα παραδοσιακά φιστικάδικα. Τα περισσότερα κτήρια είναι νεοκλασικά και το λιμάνι είναι γραφικό και ήρεμο.  Αφού απολαύσαμε την βόλτα μας στην Αίγινα ξεκινήσαμε την περιήγησή μας στο νησί.



Ιερά Μονή του Αγίου Νεκταρίου

Το μοναστήρι βρίσκεται στο δρόμο για την Αγία Μαρίνα και απέχει 6 χλμ. περίπου από την πόλη της Αίγινας. Ο ναός της Αγίας Τριάδας ήταν το εκκλησάκι που προϋπήρχε εκεί πριν κατασκευαστεί το μεγάλο μοναστήρι του Αγίου. Αυτό εξάλλου, ήταν το εκκλησάκι που αποφάσισε να περάσει τα τελευταία χρόνια του βίου του ο Άγιος Νεκτάριος.  Σήμερα ο τάφος και η κάρα του Αγίου βρίσκονται στο ναό. Ο Άγιος Νεκτάριος θεωρείται θαυματουργός, διότι σύμφωνα με μαρτυρίες, πραγματοποίησε θαύματα ενώ βρισκόταν ακόμη στη ζωή. Το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου αποτελεί όχι μόνο ένα από τα μεγαλύτερα Μοναστήρια της Ελλάδας αλλά και μία από τις μεγαλύτερες ορθόδοξες εκκλησίες των Βαλκανίων.




Ναός της Αφαίας

Ο Ναός της Αφαίας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα που μπορεί να απολαύσει κανείς στην Αίγινα και βρίσκεται σε ένα λόφο μέσα σε μια πευκόφυτη περιοχή με θέα που κόβει την ανάσα. Χτίστηκε το 500-490 π.Χ.  και αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα αρχαϊκής αρχιτεκτονικής. Σύμφωνα με το μύθο, ο Μίνωας , ο βασιλιάς της Κρήτης , ερωτεύτηκε τη Βριτόμαρτη, την κυνηγούσε και εκείνη για να κρυφτεί έπεσε στη θάλασσα, όπου την βρήκαν ψαράδες και την πήραν μαζί τους. Και εκεί ένας ναύτης την ερωτεύτηκε και για να γλιτώσει έπεσε στη θάλασσα και βγήκε στο νησί της Αίγινας. Η Βριτόμαρτη συνέχιζε να ψάχνει να κρυφτεί και κατέληξε στον απομακρυσμένο λόφο της Άρτεμης όπου η θεά την εξαφάνισε. Όταν πήγαν να την ψάξουν βρήκαν στη θέση της ένα άγαλμα το οποίο ονόμασαν Αφαία που σημαίνει "άφαντη" και στη συνέχεια οι Αιγινήτες ίδρυσαν ένα ιερό προς τιμήν της.





Αγία Μαρίνα

Συνεχίσαμε τη διαδρομή μας ανάμεσα σε πευκοδάση και φιστικιές προς τον οικισμό της Αγίας Μαρίνας. Μια αμμώδης παραλία μας περίμενε και επειδή ο καιρός δεν ήταν καλός ήταν άδεια και υπέροχη. Καταγάλανα κρυστάλλινα νερά, γραφικά σοκάκια και παραδοσιακά ταβερνάκια είναι τα χαρακτηριστικά του οικισμού. Μην παραλείψετε να φάτε φρέσκα θαλασσινά δίπλα στο κύμα.



Μην ξεχάσετε φεύγοντας να προμηθευτείτε φιστίκια,  τον καρπό ζωής για την Αίγινα, που μεγάλωσε γενιές και έζησε ένα ολόκληρο νησί. Το φιστίκι έκανε γνωστό το νησί σε όλο τον κόσμο επάξια. Κάθε χρόνο διοργανώνεται σε ένα από τα πρώτα σαββατοκύριακα του Σεπτεμβρίου το φεστιβάλ φιστικιού ένα από τα μεγαλύτερα πολιτισμικά και γαστρονομικά φεστιβάλ της χώρας.


Το νησί είναι καταπράσινο , έχει υπέροχες παραλίες, όμορφους γραφικούς οικισμούς , αρχαιολογικούς χώρους, καταπληκτικό φαγητό, φιλόξενους ανθρώπους , είναι μια ανάσα από την Αθήνα και έχει υπέροχη αύρα, τι άλλο να ζητήσει κανείς;


Αν λοιπόν θέλετε να πάτε μια μονοήμερη εκδρομή και ψάχνετε έναν κοντινό προορισμό στην Αθήνα , η Αίγινα θα σας ανταμείψει και με το παραπάνω.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου