Superfoods: Τα οφέλη τους στην υγεία


Η ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά είναι πολύ σημαντικό κομμάτι του υγιεινού τρόπου ζωής. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι τροφές που είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά όχι μόνο μας κάνουν να νιώθουμε καλά, αλλά μειώνουν τον κίνδυνο για χρόνια νοσήματα και έχουν πολλαπλά οφέλη στην υγεία μας.


Σίγουρα θα έχετε ακούσει για τα superfoods που μας κάνουν να νιώθουμε καλά και μας βοηθούν να ζούμε περισσότερο. Τι είναι όμως αυτό που κάνει τα superfoods τόσο "super" και συζητάμε όλοι για αυτά;

Τι είναι τα superfoods;

Δεν υπάρχει ακριβής ορισμός για τα superfoods. Ωστόσο, αποτελούν υπερτροφές καθώς περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, υψηλά ποσοστά αντιοξειδωτικών, φυτοχημικών ενώσεων (χημικών ουσιών που είναι υπεύθυνες για το χρώμα και το άρωμα), βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων. Τα περισσότερα superfoods είναι φυτικής προέλευσης, αλλά μερικά ψάρια και γαλακτοκομικά έχουν παρόμοιες ιδιότητες.
Παραδείγματα δημοφιλών superfoods περιλαμβάνουν το σολομό, τη λαχανίδα, τα μούρα, το κεφίρ και τα αμύγδαλα.

Οφέλη των superfoods

Τα υψηλά ποσοστά βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων που υπάρχουν στα superfoods βοηθούν το σώμα να προστατευτεί από ασθένειες και να μείνει υγιές. Όταν περιλαμβάνονται σε μια ισορροπημένη διατροφή, αυτές οι τροφές ενισχύουν την υγεία της καρδιάς, την απώλεια βάρους, βελτιώνουν τα επίπεδα της ενέργειας και μειώνουν τις επιδράσεις της γήρανσης.
Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε πολλά superfoods βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου, όπως επίσης και τα καλά λιπαρά οξέα μειώνουν τον κίνδυνο των καρδιακών νοσημάτων. Οι φυτικές ίνες, που υπάρχουν σε πολλά superfoods, βοηθούν στην πρόληψη του διαβήτη και των προβλημάτων του γαστρεντερικού, με τις φυτοχημικές ενώσεις να έχουν πολλαπλά οφέλη στην υγεία όπως η μείωση του κινδύνου εμφάνισης νοσημάτων του καρδιαγγειακού συστήματος. Τα superfoods είναι γνωστό ότι προστατεύουν τα όργανα από τις τοξίνες, βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης, ρυθμίζουν το μεταβολισμό και μειώνουν τη φλεγμονή.

Ισορροπημένη διατροφή

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι τα superfoods έχουν πολλά οφέλη για την υγεία μας αλλά δεν υποκαθιστούν την ισορροπημένη διατροφή. Η κατανάλωση μιας συγκεκριμένης τροφής μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία μας. Τα superfoods μπορεί να προστεθούν σε μια ισορροπημένη διατροφή, όχι να την αντικαταστήσουν.
Καμιά τροφή από μόνη της δεν είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες μας σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και αντιοξειδωτικά. Είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνουμε μια ποικιλία τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά για να έχουμε τα οφέλη στην υγεία. Φυσικά και δεν είναι κακό να προσθέσετε στη διατροφή σας κάποια τροφή που είναι πλούσια σε συγκεκριμένες βιταμίνες ή μεταλλικά στοιχεία, αλλά το σώμα μας χρειάζεται πολλές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία για να λειτουργήσει σωστά, για αυτό μην βασίζεστε σε ένα μόνο superfood.
Μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, όσπρια και ξηρούς καρπούς και συνδυάζεται με άσκηση βοηθά στη διατήρηση της υγείας μας.

Όπως σε όλες τις πτυχές της ζωής μας έτσι και στη διατροφή μας ισχύει ο κανόνας: «Παν μέτρον άριστον»



Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου