Γέλιο: Το καλύτερο φάρμακο!


Κάθε μέρα ερχόμαστε αντιμέτωποι με χίλιες δυο ανησυχίες και υποχρεώσεις. Και όλα αυτά συμβάλλουν στο να χάσουμε το γέλιο μας και την αισιοδοξία μας. Όμως η αλήθεια είναι ότι το γέλιο είναι ένα ισχυρό φάρμακο. Φέρνει τους ανθρώπους κοντά με τρόπο που βοηθά τη σωματική και τη συναισθηματική υγεία. Το γέλιο ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, μας δίνει ενέργεια, μειώνει τον πόνο, και προστατεύει από τις αρνητικές επιδράσεις του άγχους. Τίποτα δεν δρα πιο γρήγορα στο  μυαλό και στο σώμα από το γέλιο. Το χιούμορ μας κάνει να νιώθουμε πιο ξέγνοιαστοι, δίνει ελπίδα, μας συνδέει με τους άλλους και μας κρατά προσγειωμένους, συγκεντρωμένους και σε εγρήγορση. Επίσης βοηθά στην απελευθέρωση του θυμού και στη συγχώρεση.


Με τόση δύναμη που έχει το γέλιο ώστε να μας επουλώνει και να μας ανανεώνει, αποτελεί μια σημαντική πηγή για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματά μας, να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας και να ενισχύσουμε την σωματική και την συναισθηματική μας υγεία. Το καλύτερο από όλα, είναι ότι το συγκεκριμένο φάρμακο είναι διασκεδαστικό, δωρεάν και εύκολο στη χρήση.

Ως παιδιά, συνηθίζαμε να γελάμε εκατοντάδες φορές την ημέρα, αλλά σαν ενήλικες , που βλέπουμε τη ζωή πιο σοβαρά, γελάμε όλο και πιο σπάνια. Αλλά καλό είναι να αναζητάμε ευκαιρίες για χιούμορ και γέλιο, ώστε να βελτιώνουμε τη συναισθηματική μας υγεία και να δυναμώνουμε τις σχέσεις μας, να βρίσκουμε περισσότερη χαρά και έτσι να προσθέτουμε χρόνια στη ζωή μας.

Τα οφέλη του γέλιου

Το γέλιο χαλαρώνει ολόκληρο το σώμα. Το δυνατό γέλιο που βγαίνει από την καρδιά μας ανακουφίζει από τη σωματική ένταση και το στρες, χαλαρώνει τους μύες μέχρι και 45 λεπτά μετά.

Το γέλιο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το γέλιο μειώνει τις ορμόνες του στρες και αυξάνει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και τα αντισώματα που καταπολεμούν τις λοιμώξεις, και έτσι βελτιώνεται η αντίσταση στις ασθένειες.

Το γέλιο προκαλεί την απελευθέρωση ενδορφινών, των φυσικών ουσιών της χαράς. Οι ενδορφίνες προάγουν τη συνολική μας ευεξία και μπορούν ακόμη και προσωρινά να ανακουφίσουν τον πόνο.

Το γέλιο προστατεύει την καρδιά. Το γέλιο βελτιώνει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και αυξάνει τη ροή του αίματος, πράγμα που προστατεύει από τα προβλήματα του καρδιαγγειακού συστήματος.

Το γέλιο βοηθά στην καύση θερμίδων. Αυτό δεν σημαίνει ότι υποκαθιστά την άσκηση, αλλά μια μελέτη έδειξε ότι αν κάποιος γελάει 10-15 λεπτά την ημέρα μπορεί να κάψει περίπου 40 θερμίδες, πράγμα το οποίο είναι αρκετό για να χάσετε 3-4 κιλά στη διάρκεια ενός έτους.

Το γέλιο απελευθερώνει το θυμό. Τίποτα δεν διαλύει το θυμό γρηγορότερα από το γέλιο. Δείτε την αστεία πλευρά και αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε τα πράγματα από μια άλλη οπτική ώστε να ξεπεράσετε τις αντιπαραθέσεις χωρίς να νιώθετε πικρία ή δυσαρέσκεια.

Το γέλιο βοηθά ώστε να ζούμε περισσότερο. Μια μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι με έντονη αίσθηση του χιούμορ ζουν περισσότερο από αυτούς που δεν γελούν τόσο.

Το γέλιο βοηθά ώστε να είμαστε ψυχικά υγιείς .Το γέλιο μας κάνει να νιώθουμε καλά. Και αυτό το θετικό συναίσθημα παραμένει ακόμη και όταν σταματήσουμε να γελάμε. Το χιούμορ βοηθά να βλέπουμε την θετική και αισιόδοξη πλευρά των δύσκολων καταστάσεων, των απογοητεύσεων και των απωλειών. 

Πέρα από την ανακούφιση του πόνου και της θλίψης, το γέλιο μας δίνει το κουράγιο και τη δύναμη να βρούμε νέο νόημα και ελπίδα στη ζωή μας. Ακόμη και στις πιο δύσκολες καταστάσεις, το γέλιο ή ακόμη και ένα απλό χαμόγελο, μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε λίγο καλύτερα. Και το γέλιο είναι πραγματικά μεταδοτικό, μόνο που ακούμε κάποιον να γελά προετοιμάζεται ο εγκέφαλος μας για να γελάσει και να συμμετέχει στη χαρά.

Και να θυμάστε:

Η πιο χαμένη από όλες τις μέρες είναι εκείνη που δεν γελάσαμε.  
                       Νικολά Σαμφόρ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου