Good food good mood: Τροφές που βελτιώνουν τη διάθεση!


Η ισορροπημένη διατροφή δεν βοηθά μονάχα στον έλεγχο του σωματικού μας βάρους αλλά μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση μας και να μας ανακουφίσει από τα συμπτώματα του άγχους. Ότι τρώμε παίζει ζωτικό ρόλο στο πως νιώθουμε!


Για να ξεκινήσουν λοιπόν να απελευθερώνονται οι ορμόνες της χαράς και να βελτιώνεται η διάθεσή σας , υιοθετήστε υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Δείτε μερικά παραδείγματα τροφών που μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή σας.

Βραζιλιάνικο φιστίκι


Τα βραζιλιάνικα φιστίκια αποτελούν την καλύτερη πηγή του σεληνίου, ενός ιχνοστοιχείου που φαίνεται να βοηθά στα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους.

Λιπαρά ψάρια


Οι άνθρωποι που έχουν ανεπάρκεια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη, την πεσμένη διάθεση και σύμφωνα με μελέτες παίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου. Ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου και βελτιώνουν την διάθεση διατηρώντας τα κύτταρα του εγκέφαλου πιο εύπλαστα, ώστε οι νευροδιαβιβαστές να δρουν αποτελεσματικά. 

Βρώμη


Η βρώμη βελτιώνει τη διάθεση επειδή έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη , και έτσι απελευθερώνεται αργά η ενέργεια στην κυκλοφορία του αίματος, που κρατά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και τη διάθεση σταθερά. Επίσης η βρώμη περιέχει σελήνιο.

Μπανάνα


Οι μπανάνες περιέχουν το αμινοξύ τρυπτοφάνη και βιταμίνες όπως η βιταμίνη Α, η Β6 και η C, φυτικές ίνες, κάλιο, φώσφορο, σίδηρο και υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες βοηθούν στην απορρόφηση της τρυπτοφάνης από τον εγκέφαλο, και η βιταμίνη Β6 βοηθά στη μετατροπή της τρυπτοφάνης σε σεροτονίνη.
Με αυτό τον τρόπο βοηθά στην καλή διάθεση και στον ύπνο. Λόγω της ικανότητάς της να αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης, η τρυπτοφάνη χρησιμοποιείται για την θεραπεία καταστάσεων όπως η αϋπνία, η κατάθλιψη και το άγχος.

Κοτόπουλο και γαλοπούλα


Το κοτόπουλο και η γαλοπούλα αυξάνουν τα επίπεδα της τρυπτοφάνης, την οποία το σώμα χρησιμοποιεί για την σύνθεση της σεροτονίνης, τον πιο σημαντικό νευροδιαβιβαστή όσον αφορά την διάθεση. Επίσης βοηθούν στη σύνθεση της μελατονίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει τον ύπνο.
Τα άπαχα πουλερικά επίσης περιέχουν το αμινοξύ τυροσίνη, η οποία βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Η τυροσίνη χρησιμοποιείται για την παραγωγή της αδρεναλίνης, μιας ορμόνης , τα χαμηλά επίπεδα της οποίας συνδέονται με την κατάθλιψη.

Σπανάκι


Η ανεπάρκεια συγκεκριμένων Β βιταμινών έχει συνδεθεί με την κατάθλιψη, καθώς η παραγωγή της σεροτονίνης μπορεί να παρεμποδιστεί από τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης Β. Σημαντικές βιταμίνες Β (Β3, Β6 Β12) και το φυλλικό οξύ υπάρχουν στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο.

Νερό


Το νερό είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας και όταν δεν καταναλώνουμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε επηρεάζεται η σωματική και η ψυχική μας υγεία. Ίσως να έχετε παρατηρήσει ότι όταν είμαστε αφυδατωμένοι δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε.

Δημητριακά


Το ασβέστιο φαίνεται ότι βοηθά στη μείωση των επιπέδων του στρες και τα εμπλουτισμένα δημητριακά είναι μια καλή πηγή ασβεστίου.

Μαύρη σοκολάτα


Υπάρχει λόγος που εξηγεί γιατί με την σοκολάτα όλα μοιάζουν καλύτερα. Ένα μικρό κομμάτι μαύρης σοκολάτας προκαλεί στον εγκέφαλο την απελευθέρωση ενδορφινών και την αύξηση των επιπέδων της σεροτονίνης. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η μαύρη σοκολάτα μειώνει τις ορμόνες του στρες και τα επίπεδα του άγχους.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου