Κολοκύθα: η βασίλισσα του φθινοπώρου

 

Αναμφισβήτητα η κολοκύθα είναι η πρωταγωνίστρια του φθινοπώρου. Είναι άμεσα συνδεδεμένη με το Halloween και την Ημέρα των Ευχαριστιών. Και παρόλο που οι περισσότεροι πιστεύουν ότι είναι λαχανικό αυτό δεν ισχύει. Η κολοκύθα είναι φρούτο, αν και διατροφικά έχει περισσότερες ομοιότητες με τα λαχανικά παρά με τα φρούτα.



Εκτός από τη γλυκιά της γεύση, έχει απίστευτα θρεπτικά συστατικά και πολλά οφέλη στην υγεία.

Αντιοξειδωτική δράση

Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια που παράγει το σώμα μας. Αν και είναι ασταθή μόρια, έχουν πολλούς ρόλους στον οργανισμό μας όπως η καταπολέμηση των επιβλαβών βακτηρίων.

Ωστόσο, τα υψηλά επίπεδα των ελεύθερων ριζών προκαλούν οξειδωτικό στρες στο σώμα , μια κατάσταση που έχει άμεση σχέση με τα χρόνια νοσήματα.

Η κολοκύθα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως το α-καροτένιο, το β-καροτένιο, και η β-κρυπτοξανθίνη.  Αυτά τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και έτσι δεν προκαλούν βλάβη στα κύτταρα.

Βιταμίνες

Η κολοκύθα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, κάτι που χρειαζόμαστε ειδικά τους φθινοπωρινούς μήνες.

Η κολοκύθα περιέχει βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό, βιταμίνη Ε, φολικό οξύ και σίδηρο που ενισχύουν επίσης το ανοσοποιητικό.

Ακόμη,  περιέχει β-καροτένιο το οποίο μετατρέπεται στο σώμα σε βιταμίνη Α , η οποία παίζει κύριο ρόλο στην υγεία των ματιών.

Επίσης περιέχει λουτεϊνη και ζεαξανθίνη , δύο ενώσεις που έχουν άμεση σχέση με τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας και τον καταρράκτη.

Η βιταμίνη C είναι ουσιαστική για την υγεία του δέρματος. Το σώμα έχει ανάγκη την βιταμίνη C για τη σύνθεση του κολλαγόνου, μιας πρωτεΐνης που διατηρεί το δέρμα δυνατό και υγιές. Για αυτό την κολοκύθα την συναντάμε σε πολλά προϊόντα ομορφιάς, όπως οι μάσκες προσώπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου