Body positivity: εσύ πόσο αγαπάς το σώμα σου;

 

Αν και η έννοια του body positivity έχει γίνει πολύ δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, ακόμη υπάρχει σύγχυση στο τι πραγματικά σημαίνει. Το body positivity μπορεί να σημαίνει:
  • Ότι εκτιμάμε το σώμα μας παρά τα ψεγάδια μας
  • Ότι νιώθουμε αυτοπεποίθηση για το σώμα μας
  • Ότι αγαπάμε τον εαυτό μας
  • Ότι αποδεχόμαστε το σώμα μας έτσι όπως είναι


Το body positivity επίσης σημαίνει ότι απολαμβάνουμε το σώμα που έχουμε και δεν ταλαιπωρούμε τον εαυτό μας για τις αλλαγές που συμβαίνουν φυσιολογικά όσο μεγαλώνουμε.

Φυσικά, το Instagram έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ανάδειξη του κινήματος για το body positivity. Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερα περιοδικά και εταιρείες έχουν υιοθετήσει την νοοτροπία του body positivity. Βλέπουμε επίσης ότι στις φωτογραφίες πλέον δεν γίνεται τόσο photoshop.

Ένας από τους κύριους στόχους του body positivity είναι να αντιμετωπίσουμε τους τρόπους με τους οποίους η εικόνα του σώματος επηρεάζει την ψυχική υγεία και την ευεξία μας. Όταν κάποιος έχει υγιή εικόνα για το σώμα του αυτό παίζει κύριο ρόλο στο πως νιώθει για την εμφάνισή του. Όταν ένα άτομο έχει αρνητική εικόνα για το σώμα του , αυτό έχει σχέση με τον αυξημένο κίνδυνο για καταστάσεις όπως η κατάθλιψη και οι ψυχικές διαταραχές.

Η εικόνα του σώματος αφορά την υποκειμενική αντίληψη που έχει ένα άτομο για το σώμα του, η οποία μπορεί να διαφέρει από την πραγματική εικόνα του σώματος. Τα συναισθήματα, οι σκέψεις και οι συμπεριφορές που έχουν σχέση με την εικόνα του σώματος μπορεί να έχουν τεράστια επίδραση στην ψυχική υγεία και στο τρόπο που συμπεριφερόμαστε στον εαυτό μας.

Το body positivity έχει ως σκοπό να ενισχύσει την αποδοχή και την αγάπη για το σώμα μας, ωστόσο μπορεί ταυτόχρονα να αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο που προκαλεί πίεση.
Το self-care είναι ένας τρόπος για να ενισχύσουμε το body positivity  και περιλαμβάνει όλα όσα μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα με το σώμα μας. Καλό είναι να δείχνουμε σεβασμό στο σώμα μας , να τρώμε υγιεινά, και να φροντίζουμε το σώμα και το μυαλό μας. Η άσκηση είναι ωφέλιμη επειδή μας χαρίζει δύναμη και ενέργεια, όχι επειδή προσπαθούμε να αλλάξουμε το σώμα μας.

Η συνεχής σύγκριση με τις φωτογραφίες που βλέπουμε στα social media σίγουρα μας κάνει να νιώθουμε άσχημα για τον εαυτό μας. Όμως, πάντα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι δεν υπάρχει τελειότητα. Σημασία έχει να αγκαλιάζουμε το σώμα μας και τις ατέλειες μας και να τις αποδεχόμαστε. Όλα ξεκινούν από την αγάπη που δείχνουμε στον εαυτό μας. 
 

2 σχόλια

  1. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως ενώ μιλάμε για την αγάπη και την αποδοχή του σώματος ακόμη ή ίσως και πάντα, θα υπάρχουν και εκείνοι που θα σε κρίνουν για την εικόνα σου. Το μεγαλύτερο προτέρημα σε αυτή τη περίπτωση, είναι να μην σε νοιάζει η γνώμη του άλλου. Του οποίου άλλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι άλλοι θα σε κρίνουν έτσι και αλλιώς. Το να μην σε ενδιαφέρει η γνώμη των άλλων είναι μια τεράστια πρόκληση και κατάκτηση ταυτόχρονα!

      Διαγραφή