Ρετινόλη: η βασίλισσα της αντιγήρανσης

 

Η ρετινόλη έχει μια πληθώρα από οφέλη για το δέρμα. Διεγείρει την αναγέννηση των κυττάρων, την απολέπιση της επιδερμίδας και ενισχύει την παραγωγή του κολλαγόνου που καταπολεμά το σχηματισμό και την εμφάνιση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων. Μπορεί να υπάρχει σε πολλά προϊόντα περιποίησης όπως οι οροί και οι ενυδατικές κρέμες.



Τι είναι η ρετινόλη;

Η ρετινόλη είναι ένα παράγωγο της βιταμίνης Α που ενισχύει την σύνθεση του κολλαγόνου. Βοηθά στη βελτίωση του τόνου και της υφής της επιδερμίδας, των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων. Επίσης, μειώνει τα σημάδια και τις ατέλειες. Τα ρετινοειδή, είναι μια κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιούνται συχνά για την θεραπεία της ακμής.

Πόσο συχνά μπορώ να χρησιμοποιώ ρετινόλη;

1. Ξεκίνα  με μια ποσότητα μπιζελιού για 2-3 φορές την εβδομάδα

Καθώς η ρετινόλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάθε βράδυ, καλό είναι να ξεκινάτε τη χρήση της με λίγες φορές την εβδομάδα ώστε να εξασφαλίσετε την ανεκτικότητα του δέρματος. Τυπικά , καλό είναι να ξεκινάτε με χαμηλές συγκεντρώσεις, και να εφαρμόζετε μια ποσότητα σε μέγεθος μπιζελιού σε όλο το πρόσωπο  και να αυξάνετε αργά την συχνότητα χρήσης. Ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σας, χρειάζονται λίγες εβδομάδες να συνηθίσετε την χρήση της ρετινόλης. Ανεξάρτητα με τον τύπο του δέρματος, πάντα είναι καλύτερο να ξεκινάτε τη ρετινόλη 2-3 φορές την εβδομάδα και να αυξάνετε τη συχνότητα.

2. Να είσαι συνεπής στη χρήση της ρετινόλης κάθε βράδυ

Για τους περισσότερους ανθρώπους, όσο περισσότερο χρησιμοποιούν την ρετινόλη τόσο καλύτερα αποτελέσματα βλέπουν. Η ρετινόλη απαιτεί συνέπεια στη χρήση, ειδικά κάθε βράδυ. Σταδιακά μπορείτε να αυξήσετε τη συγκέντρωση της.
 
3. Να αυξάνεις σταδιακά τη συγκέντρωση

Η ποσότητα και η συγκέντρωση της ρετινόλης εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος. Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιείτε την ρετινόλη για την θεραπεία της ακμής, πιθανότητα να αυξάνετε την συγκέντρωση ή να ξεκινήσετε κάποιο ρετινοειδές. Αν χρησιμοποιείτε ρετινόλη για αισθητικούς σκοπούς, ξεκινήστε με μια πολύ χαμηλή δόση και αφού χρησιμοποιήσετε όλη την ποσότητα, αυξήστε λίγο τη συγκέντρωση. Η υπομονή είναι πολύ σημαντική καθώς χτίζετε την αντοχή σας με τον καιρό και αυξάνετε αργά τη συγκέντρωση ώστε να μειώσετε τις πιθανότητες φλεγμονής και ερεθισμού. Και η φλεγμονή δεν είναι πάντα καλό σημάδι για το δέρμα.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να πούμε ότι η ρετινόλη υπάρχει σε πολλές μορφές. Ωστόσο, δεν είναι όλες οι ρετινόλες το ίδιο πράγμα, κάποιες είναι πιο ισχυρές και κάποιες λιγότερο ισχυρές. Για παράδειγμα, η ρετιναλδεΰδη είναι πιο αδύναμη από την τρετινοΐνη.



Ποιες είναι οι παρενέργειες της ρετινόλης;

Η ρετινόλη μπορεί να προκαλεί παρενέργειες όπως ο ερεθισμός, η ερυθρότητα, η απολέπιση και η ευαισθησία στον ήλιο. Όσοι άνθρωποι έχουν ευαίσθητο δέρμα είναι πιο πιθανό να έχουν παρενέργειες, και κάποιοι άλλοι να μην έχουν καμία παρενέργεια. Σε κάποιες περιπτώσεις η ρετινόλη προκαλεί ξηρότητα ή  ξεφλουδίζει το δέρμα και δημιουργεί μια αίσθημη καύσου.

Το πόσο θα διαρκέσουν αυτά τα συμπτώματα εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος και την συγκέντρωση της ρετινόλης. Ο ερεθισμός από την ρετινόλη μπορεί να διαρκεί μερικές μέρες. Γενικά, όμως υποχωρεί σε τρεις με τέσσερις ημέρες μετά την διακοπή της χρήσης ρετινόλης.

Σε κάποιες περιπτώσεις η ρετινόλη μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα, και τότε είναι απαραίτητο να διακόψετε άμεσα την χρήση της ώστε να μπορέσει να επουλωθεί ο επιδερμιδικός φραγμός. Φυσικά, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με την περιποίηση της επιδερμίδας σας. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα πλένετε το πρόσωπό σας με ήπια καθαριστικά, θα χρησιμοποιείτε ενυδατικά συστατικά όπως το υαλουρονικό οξύ. Και δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάτε το αντηλιακό σας, καθώς η ρετινόλη κάνει το δέρμα πιο ευαίσθητο στον ήλιο.

Τι μπορώ να κάνω για να αποφύγω  το έγκαυμα από τη ρετινόλη;

Κάποιες χρήσιμες συμβουλές:
· Χρησιμοποιήστε μικρή ποσότητα ρετινόλης σε όλο το πρόσωπο.
· Χρησιμοποιήστε και αυξήστε σταδιακά τη συγκέντρωση της ρετινόλης.
· Προστατέψτε τις περιοχές του προσώπου που είναι πιο ευαίσθητες σε ερεθισμούς, όπως η μύτη, τα μάτια και το στόμα, με πιο πλούσιες κρέμες.

Για να αποφύγετε τον ερεθισμό της επιδερμίδας μπορείτε να εφαρμόσετε την τεχνική sandwiching, ειδικά αν έχετε ευαίσθητο δέρμα. Μπορείτε να εφαρμόζετε την ρετινόλη πάνω από τους ορούς και τις κρέμες. Αυτό μπορεί να μειώνει την απορρόφηση της ρετινόλης και την αποτελεσματικότητά της, αλλά μειώνει τις πιθανότητες ερεθισμού. 
Οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη δεν πρέπει να χρησιμοποιούν ρετινόλη.
 
Η ρετινόλη ή άλλα συστατικά στην οικογένεια των ρετινοειδών, είναι σημαντικά για την περιποίηση του δέρματος. Με τον καιρό η ρετινόλη βοηθά στην υγιή και λαμπερή επιδερμίδα, και μειώνει τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες και διεγείρει την παραγωγή του κολλαγόνου.

Πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να χρησιμοποιείτε πάντα αντηλιακό όταν εφαρμόζετε ρετινόλη στο πρόσωπό σας, καθώς κάνει το δέρμα πιο ευαίσθητο στον ήλιο. Είναι καλύτερο να εφαρμόζετε τη ρετινόλη το βράδυ. Και φυσικά, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε υψηλές συγκεντρώσεις ρετινόλης αλλά να  αυξάνετε τη συγκέντρωση σταδιακά.

Σε κάθε περίπτωση είναι καλό να συμβουλεύεστε το δερματολόγο σας όταν θέλετε να χρησιμοποιήσετε δραστικά συστατικά όπως η ρετινόλη, καθώς κάθε δέρμα έχει τις δικές του μοναδικές ανάγκες.

Πηγή φωτογραφιών: Unsplash

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου